Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 13. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - V Sloveniji poteka drugi krog volitev predsednika republike, po katerem bo znano, kdo bo v prihodnjem petletnem mandatu na vrhu države nasledil aktualnega predsednika Boruta Pahorja, Anže Logar ali Nataša Pirc Musar. Do 11. ure je bila volilna udeležba 14,66-odstotna. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji začel v petek opolnoči, do danes do 13. ure prejela 66 obvestil o domnevnih kršitvah, je objavilo ministrstvo.

LJUBLJANA/RADOMLJE - Kandidat za predsednika republike Anže Logar, ki kandidira s podpisi volivcev in podporo strank SDS, SLS in NSi, je na volišče na Parmovi ulici v Ljubljani prišel v družbi svoje partnerke in dobro razpoložen. Preostanek dneva bo po svojih besedah preživel v krogu družine. Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar, ki je na volišče Radomljah prišla v spremstvu moža, pa bo čas do razglasitve predčasnih rezultatov preživela mirno, morda ob branju knjige. Predsednik republike Borut Pahor je po oddaji svojega glasu na volišču pred Gasilskim domom Trnovo dejal, da se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom.

LJUBLJANA - V trampolinskem parku Woop! na Leskoškovi cesti v Ljubljani je oseba med športno aktivnostjo na trampolinu v soboto padla v jamo pod trampolinom in se poškodovala. Prvo pomoč so nudili v Gasilski brigadi Ljubljana, reševalci pa so jo nato odpeljali v bolnišnico, navaja uprava za zaščito in reševanje. Poškodovanec, gre za profesionalnega akrobata, je v smrtni nevarnosti.

LOGATEC - Na Policijski upravi Ljubljana so bili v soboto nekaj pred šesto uro obveščeni o požaru v vikend hiši na območju Logatca. Gasilci so objekt pogasili, policisti pa so nato pri njegovem ogledu našli mrtvo osebo, so sporočili s PU Ljubljana in Uprave RS za zaščito in reševanje.

MARIBOR - Na območju Policijske uprave Maribor so med 5. uro zjutraj v soboto in 5. uro zjutraj danes zaradi nedovoljenega prehoda državne meje s Hrvaško in Madžarsko prijeli 31 tujcev, so sporočili mariborski policisti. Šest jih je zaprosilo za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v azilni dom, ostali bodo vrnjeni tujim varnostnim organom.

LJUBLJANA - V soboto so v Sloveniji ob 302 PCR-testih in 1086 hitrih antigenskih testih potrdili 184 okužb z novim koronavirusom. To je 491 okužb manj kot dan prej in 76 manj kot prejšnjo soboto.

MIRNA - Na Mirni bodo s krajšo prireditvijo v ponedeljek začeli 60 let pričakovano gradnjo 1,85-kilometrske krajevne obvoznice. Gradnja je ocenjena na približno 7,35 milijona evrov, država bo zanjo prispevala približno 7,25 milijona evrov. Celotna naložba prestavitve regionalne ceste Trebnje-Mokronog iz središča Mirne naj bi stala 10 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Zaradi neugodnih vremenskih razmer so bile stopnje samooskrbe v letu 2021 nižje pri vseh rastlinskih pridelkih. Najbolj se je znižala stopnja samooskrbe s sadjem in krompirjem, malo manj pa z žiti in zelenjavo. Se je pa zvišala stopnja samooskrbe z živalskimi kmetijskimi proizvodi razen z medom, ugotavljajo na Statističnem uradu RS.

LJUBLJANA - Mestna knjižnica Ljubljana in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije sta razglasili prejemnike priznanj zlata hruška. V kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga je strokovna komisija priznanje namenili knjigi Romeo in Julija iz sosednje ulice Vinka Möderndorferja. Priznanja bodo podelili v sklopu 38. Slovenskega knjižnega sejma.

LJUBLJANA - Društvo Humanitarček je pripravilo obeleževanje mednarodnega dneva prijaznosti v Sloveniji. Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti, so sporočili iz društva. Prve države, ki so začele dan obeleževati, so bile Kanada, ZDA in Singapur.

mrn/mrn
© STA, 2022