Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 2. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

JERUZALEM - V Izraelu je po približno 85 odstotkih preštetih glasov na torkovih splošnih volitvah največ glasov osvojila konservativna stranka Likud nekdanjega premierja Benjamina Netanjahuja. Sredinska stranka Ješ Atid trenutnega predsednika vlade Jairja Lapida vztraja na drugem mestu. Netanjahu ima dobre možnosti, da se vrne na čelo izraelske vlade, saj naj bi njegov tabor osvojil tesno večino 65 sedežev v 120-članskem knesetu. "Blizu smo veliki zmagi," je sporočil Netanjahu.

KOEBENHAVN - Na torkovih predčasnih parlamentarnih volitvah na Danskem je levosredinski blok obdržal tesno večino in osvojil 90 sedežev v 179-članskemu parlamentu. Socialdemokrati pod vodstvom premierke Mette Frederiksen, ki je napovedala, da bo ponudila odstop in preučila možnost oblikovanja široke koalicije, so s 27,5 odstotka glasov ponovno najmočnejša politična stranka. Na desni strani je s 13,3-odstotno podporo največja poraženka stranka Venstre, ki vodi desnosredinsko zavezništvo. Nova sredinska stranka Zmerni nekdanjega danskega premiera Larsa Lokkeja Rasmussena je prejela 9,3 odstotka glasov.

BRASILIA - Dosedanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v torek prekinil dvodnevni molk po nedeljskem tesnem porazu v drugem krogu predsedniških volitev, ki je sprožil proteste njegovih podpornikov po vsej državi in podžgal strahove, da ne bo sprejel volilnega izida. Napovedal je, da bo ravnal v skladu z ustavo. V govoru, ki je trajal nekaj več kot dve minuti, Bolsonaro ni omenil poraza niti ni čestital Luizu Ignaciu Luli da Silvi za zmago. V njegovem kabinetu so potrdili, da bo Bolsonaro začel proces predaje oblasti.

VARŠAVA - Poljska vojska bo na meji z rusko eksklavo Kaliningrad zgradila ograjo, s katero bodo zapečatili mejo, je dejal poljski obrambni minister Mateusz Blaszczak. Poudaril je, da so se za ta korak odločili spričo poletov iz Afrike in Bližnjega vzhoda v eksklavo, zaradi česar se Varšava boji ponovitve lanske migrantske krize na beloruski meji. Kot je dejal, bo ograja sestavljena iz treh vrst rezilne žice, podobna pa bo tisti na poljsko-beloruski meji.

PRIŠTINA/BEOGRAD - Oblasti na Kosovu so v torek začele opozarjati voznike, ki imajo na svojih vozilih še vedno srbske registrske tablice. Srbska vojska je zaradi razmer na Kosovu v stanju pripravljenosti, je v torek sporočil srbski obrambni minister Miloš Vučević in navedel, da je to ukaz predsednika Aleksandra Vučića.

SAN FRANCISCO - Milijarder Elon Musk, ki je prejšnji teden prevzel Twitter, je sporočil, da bo po novem za modro kljukico ob imenu uporabnikov družbenega omrežja Twitter, s katero se izkazuje pristnost računa, treba plačati osem dolarjev mesečno. Kritiki opozarjajo, da bi lahko ta korak otežil prepoznavanje zanesljivih virov. Modra kljukica ob imenu uporabnikov Twitterja, največkrat znanih oseb oz. organizacij, je trenutno uporabnikom na voljo brezplačno. Družbeno omrežje jo je uvedlo leta 2009, po obtožbah, da ne ukrepa dovolj za preprečevanje lažnih računov.

SARAJEVO - Tožilstvo Bosne in Hercegovine je začelo preiskavo navedb iz dokumentarnega filma Mirana Zupaniča Sarajevo safari, da so med vojno v BiH v Sarajevo prihajali tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so lahko streljali na civiliste, zlasti otroke. Kazensko prijavo je že po prvem predvajanju filma konec septembra vložila sarajevska županja Benjamina Karić. Kot je sporočila, je njena dolžnost, se odzove na predstavljena dejstva v filmu, po katerem so tujci, lovci na človeške glave, plačevali, da so med obleganjem Sarajeva streljali po nedolžnih civilistih.

TEHERAN - Iranska policija bo preiskala brutalno nasilje pripadnikov varnostnih sil nad protestniki v prestolnici Teheran, potem ko je v javnost prišel videoposnetek, ki priča, da je policija na protestih brutalno pretepla moškega, poročajo iranski mediji. Na približno dvominutnem posnetku, ki ga je organizacija Amnesty International objavila na družbenih omrežjih, več policistov pretepa in brca moškega, ki leži na tleh na ulici. Od začetka protestov, ki so izbruhnili septembra po smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju, so oblasti zavračale navedbe o nasilju varnostnih sil nad protestniki.

PJONGJANG/SEUL - Severna Koreja je izstrelila več kot deset raket, od katerih je ena pristala blizu južnokorejskih voda, kar je južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol označil za dejansko ozemeljsko invazijo. Južnokorejska vojska je v odgovor izstrelila tri rakete zrak-zemlja, nato je Pjongjang izstrelil še štiri balistične rakete. To je prvič po razdelitvi polotoka ob koncu korejske vojne leta 1953, da je severnokorejska raketa pristala tako blizu teritorialnih voda Južne Koreje. Šlo naj bi sicer za odgovor Pjongjanga na skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, ki jih državi izvajata ta teden.

WASHINGTON - Ameriško vrhovno sodišče je v torek zavrnilo prošnjo republikanskega senatorja iz Južne Karoline Lindseyja Grahama za zaščito pred zaslišanjem med preiskavo tožilstva v zvezni državi Georgia glede njegovega sodelovanja v prizadevanjih Donalda Trumpa, da vpliva na državne uradnike, naj spremenijo izid predsedniških volitev 2020.

SAN FRANCISCO - David DePape se je v nedeljo na državnem sodišču Kalifornije izrekel za nedolžnega v obtožnici, ki mu očita vlom v hišo predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi in napad na njenega 82-letnega moža Paula Pelosija. Sodnica je zanj odredila pripor brez varščine. DePape je po aretaciji prejšnji teden policiji povedal, da je želel ugrabiti Pelosijevo. Ta je bila v času vloma v Washingtonu, DePape je našel njenega moža in ga napadel s kladivom.

vb/vb
© STA, 2022