Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 24. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - DZ je s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu začel redno zasedanje. Golob je v DZ dejal, da bo vlada v četrtek obravnavala predlog, po katerem se bodo pokojnine redno uskladile za 4,5 odstotka, na Ekonomsko-socialni svet pa bo posredovala predlog za tolikšno zvišanje minimalne plače. Napovedal je akcijska načrta na področju hrane in stanovanj ter prevetritev davčne politike.

LJUBLJANA - Slovenija bo po ocenah GZS v letu 2023 zabeležila 1,1-odstotno realno rast BDP. V letu 2024 naj bi se rast zvišala na 2,3 odstotka, v letu 2025 pa na tri odstotke. GZS je ob tem predstavila Inštitut za strateške in gospodarske raziskave, prek katerega želi med drugim podjetjem nuditi poglobljene analize za pomoč pri poslovnih odločitvah.

MARIBOR - Prebivalci Mestne občine Maribor so v okviru participativnega proračuna za leti 2023 in 2024 za izvedbo izglasovali 86 predlogov. Največ glasov je prejel predlog postavitve košev in klopi na pešpoti ob Dravi v Bresternici, med izglasovanimi pa so tudi brod na Dravi, oder v Kulturnem centru Pekarna in prenova stopnic na Kalvarijo.

NOVO MESTO - Župani 11 občin JV Slovenije so na DZ naslovili pobudo za spremembo petih zakonov za reševanje romskih vprašanj. Z njo želijo po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija zaščititi predvsem otroke, ki v romskih naseljih nimajo nobene perspektive. Pobudo so pozdravili trije poslanci iz vrst Gibanja Svoboda, SD in NSi - Jožica Drganc, Predrag Baković in Voda Čadonič Špelič.

KRANJ/ŠENČUR - Državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Alenka Bratušek si je ogledala začetek gradnje manjkajočega odseka regionalne ceste med Kranjem in Preddvorom. Gradnja 3,7 kilometra dolgega odseka Britof-Hotemaže, ki je v načrtih že 40 let, bo trajala približno dve leti. Investicija bo stala 5,7 milijona evrov.

MIREN-KOSTANJEVICA - Gozdove, poškodovane v požaru na goriškem in delno komenskem Krasu, bodo začeli obnavljati še letos. Akcije bodo potekale novembra in decembra. Zavod za gozdove je medtem ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že posredoval predlogu sanacijskega načrta za preprečitev nadaljnje degradacije gozdnih rastišč.

LJUBLJANA - Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve nasprotuje ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve. Ministrico za kulturo Asto Vrečko poziva k preklicu te odločitve ali pa vlado k tem, da predloga ministrice ne sprejme. V nasprotnem primeru je napovedalo uporabo vseh demokratičnih sredstev v podporo muzeju.

LJUBLJANA - Nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo prejme umetnostna zgodovinarka in kuratorka Bojana Pejić, ki je pomembno zaznamovala pogled na povojno umetnost vzhodne Evrope. Dobitnice štipendij Igorja Zabela pa so Oksana Briukhovetska, Alina Serban in Antonina Stebur. Podelitev priznanj bo 18. novembra v Cukrarni.

LJUBLJANA - Nacionalni svet za kulturo je po septembrski seji, ki jo je posvetil kulturni politiki glede samozaposlenih in nevladnih organizacij v kulturi, dopisno sprejel nekaj sklepov in pobud, s katerimi bi po njegovem mnenju lahko uredili področje. Med drugim se je zavzel za ponovno uvedbo štiriletnega nacionalnega programa za kulturo.

LJUBLJANA - V Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov podpirajo strokovno postavljeno razstavo in avtorski poseg na razstavi kustosa Andreja Medveda, so zapisali v pismu podpore Medvedu. Ob tem so opozorili na status avtorja - bodisi kustosa znotraj institucije ali gostujočega, ki mora biti po mnenju zveze zaščiten.

ROGAŠOVCI - Zjutraj je v celoti pogorel razgledni stolp Sotinskem bregu. Po mnenju domačinov je bil požar podtaknjen, saj v bližini ni ničesar, kar bi lahko povzročilo ogenj, je dejal župan občine Rogašovci Edvard Mihalič. S policije so sporočili, da vzrok požara še ni znan. Po prvi oceni je nastalo za okoli 25.000 evrov škode.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Po nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev, v kateri nihče izmed sedmerice ni prepričal večine volivcev, v drugi del kampanje stopata Anže Logar, ki ga je na glasovanju podprlo 33,96 odstotka volivcev, in Nataša Pirc Musar, ki jo je podprlo 26,87 odstotka volivcev. Na končne izide prvega kroga bo treba počakati še dober teden. Danes oddanim glasovom prištevajo rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, 2. novembra pa bodo prešteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

LJUBLJANA - Zmagovalec prvega kroga volitev Anže Logar si lahko tudi v drugem obeta podporo SDS in SLS. Po oceni poslanske kolegice iz vrst SDS Eve Irgla ima Logar veliko vrlin za dobrega predsednika države, med njimi je izpostavila čut za pravičnost. Kot dobro popotnico za drugi krog vidi Logarjevo zelo dobro poznavanje mednarodnega prostora.

LJUBLJANA - Podporniki kandidatke Nataše Pirc Musar so prepričani v njeno zmago. Izpostavljajo njeno neodvisnost, povezovalno držo ter zavzemanje za vrednote pravne države in za človekove pravice. Nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki jo je javno podprl, je ocenil, da so volivci prepoznali doslednost njenih stališč, da stoji za svojimi stališči in vrednotami in da jih bo kot predsednica znala uresničevati.

LJUBLJANA - Člani koalicijskih strank Gibanja Svoboda, SD in Levice na volilni rezultat ne gledajo kot na poraz. V Gibanju Svoboda in SD menijo, da so dokazali, da se da sodelovati, s povezovanjem bodo nadaljevali, v drugem krogu pa bodo podprli Pirc Musarjevo.

bdo/bdo
© STA, 2022