Tedenski pregled - Slovenija od 21. 10. do 27. 10.

Ljubljana, 28. oktobra - Predsedniške volitve v prvem krogu niso prinesle zmagovalca, pač pa se bosta v drugem krogu pomerila Anže Logar, ki je dobil skoraj 34 odstotkov glasov volivcev, ter Nataša Pirc Musar z nekaj manj kot 27-odstotno podporo. Začela se je kampanja pred tremi referendumi, vlada pa je predlagala dvig pokojnin in zamejila ceno daljinskega ogrevanja.

PETEK, 21. oktobra

BRUSELJ - Voditelji EU, med njimi premier Robert Golob, so dosegli dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo. Med drugim so se zavzeli za začasni dinamični cenovni koridor za transakcije z zemeljskim plinom, da bi takoj omejili pretirane cene plina. Golob je ocenil, da gre za velikanski korak naprej, Slovenijo bo tako lahko za pomoč gospodarstvu namenila manj denarja. Dogovor so pozdravili tudi v Gospodarski zbornici Slovenije, kjer nacionalni sveženj ukrepov pričakujejo v prvem tednu novembra.

LJUBLJANA - V večinskem lastniku Geoplina, Petrolu, se bodo do srede novembra odločili, ali bo dokapitalizacija Geoplina sploh potrebna. Skupščina Geoplina je dala predhodno soglasje za sklenitev pogodbe o posojilu, s katerim bo zagotovljena likvidnost družbe. Geoplin ima tudi novo vodstvo, za glavnega direktorja je skupščina imenovala Matijo Bitenca, za direktorja pa Jožeta Bajuka, oba člana uprave Petrola.

MARIBOR - Novi generalni direktor Pošte Slovenije je Marko Cegnar, ki bo petletni mandat bo nastopil z novembrom. Na položaju bo zamenjal Tomaža Kokota, ki so ga nadzorniki septembra odpoklicali poslovno-ekonomskih razlogov.

LJUBLJANA - Odbor DZ za finance je kot zadnje od delovnih teles obravnaval predlog državnega proračuna za leto 2024. Ta je po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča usmerjen v strukturne reforme in investicije, ki bodo dodatno okrepile slovensko gospodarstvo. Poslanci opozicije so imeli pomisleke do načrtovanega zvišanja socialnih transferjev, medtem ko opažajo zmanjšanje sredstev za pomoč gospodarstvu.

BEOGRAD/LJUBLJANA - Srbska vlada je 20. 10. sprejela odločitev o odpravi brezvizumskega režima za Tunizijo in Burundi, kar so v Bruslju že pozdravili kot pomemben korak pri uskladitvi z vizumsko politiko EU. Odločitev je pozdravila tudi Slovenija, ki je izpostavila, da je do tega prišlo tudi zaradi slovenskih pozivov k ureditvi vprašanja.

BERLIN - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je na povabilo nemške kolegice Annalene Baerbock udeležila zasedanja zunanjih ministrov Berlinskega procesa. Na njem je vnovič pozvala k podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini in hkrati opozorila, da mora nova širitvena metodologija unije temeljiti na zaupanju in rezultatih. Fajonova se je sestala tudi s kolegicama iz BiH in Kosova, Biserko Turković in Doniko Gervalla-Schwarz.

VELENJE - Odkop v Premogovniku Velenje ne stoji samo zaradi naravnih vzrokov, temveč predvsem zaradi napačnih odločitev vodstva, poudarjajo v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije. Menijo, da bi morala država oblikovati obvezne zaloge lignita, ki bi ga uporabljala v primeru motnje v preskrbi z električno in toplotno energijo.

LJUBLJANA - Muzeja slovenske osamosvojitve kot samostojne institucije, ki jo je zasnovala prejšnja vlada in ki ima že od marca direktorja s polnimi pooblastili, ne bo več. Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je namreč odločila, da ga združi z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod. Kot enega od ključnih razlogov je izpostavila upoštevanje raziskovalne in muzejske stroke, ki je že ob ustanovitvi muzeja opozarjala, da gre za politični projekt.

SOBOTA, 22. oktobra

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je čestital Giorgii Meloni, ki je v Rimu prisegla kot prva italijanska premierka. Izpostavil je tesne medsosedske odnose med Italijo in Slovenijo ter izrazil željo, da nadaljujemo po tej poti. Melonijeva je v odgovoru izrazila pripravljenost na sodelovanje in krepitev dobrih odnosov med državama.

NEDELJA, 23. oktobra

SPREMENJENO LJUBLJANA - Predsedniške volitve v prvem krogu niso prinesle zmagovalca. V drugem krogu, ki bo 13. 11., se bosta pomerila Anže Logar, ki ga je podprlo 33,95 odstotka volivcev, in Nataša Pirc Musar, za katero je glasovalo 26,87 odstotka volivcev. Volilna udeležba je bila 51,27-odstotna. Na tretje mesto se je uvrstil Milan Brglez (15,43 odstotka), sledili so Vladimir Prebilič (10,64 odstotka), Sabina Senčar (5,95 odstotka), Janez Cigler Kralj (4,36 odstotka) in Miha Kordiš (2,80 odstotka).

NOVO LJUBLJANA - Relativni zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev Anže Logar je izid volitev označil kot potrditev, da je slogan njegove kampanje Sodelujmo #ZAprihodnost tisto, kar v Sloveniji potrebujemo v naslednjih petih letih. Sodelujmo in prihodnost Slovenije bo svetla, je dejal. Logar kandidira s podporo volivcev ter strank SDS in SLS, v drugem krogu ga bo podprla tudi NSi. Nataša Pirc Musar, ki je kandidirala s podpisi volivcev, poleg Piratske stranke pa so ji podporo izrazili tudi v Stranki mladih - Zeleni Evrope, pa je ocenila, da bo šlo v drugem krogu za spopad vrednot. Podporo Pirc Musarjevi v drugem krogu volitev so napovedali v Gibanju Svoboda.

FRANKFURT - Slovenija je na posebni slovesnosti prevzela mesto častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma za prihodnje leto. Na tem mestu bo nasledila letošnjo častno gostjo Španijo, katere slogan je bil Iskriva ustvarjalnost. Slovenija bo mednarodnim založnikom in bralcem svojo knjižno ustvarjalnost predstavila s sloganom Satovje besed.

LJUBLJANA - Na 26. ljubljanskem maratonu je zmagal Etiopijec Adihana Gebretsadik, ki je 42 kilometrov pretekel v 2:06:09 ure. Med ženskami je zmago z rekordom proge, 2:21:08 ure, slavila njegova rojakinja Siranesh Dagne Yirga. Največje športno rekreativne prireditve v državi se je udeležilo okrog 14.000 tekačev.

SÖLDEN - Alpski smučar Žan Kranjec je novo sezono svetovnega pokala odprl z drugim mestom. Pred njim je bil le Švicar Marco Odermatt, tretje mesto je pripadlo Norvežanu Henriku Kristoffersenu. Štefan Hadalin je bil deveti.

PONEDELJEK, 24. oktobra

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je na začetku redne seje DZ med drugim napovedal, da vlada prihodnje leto v dialogu s socialnimi partnerji in opozicijo načrtuje temeljito prevetritev davčne politike.

LJUBLJANA - Na prvem posvetu vrha peterice parlamentarnih strank o morebitnih ustavnih spremembah in spremembah volilne zakonodaje so menili, da je soglasje o nekaterih možno. Po besedah premierja Roberta Goloba bi spremembe glede ustavnega sodišča in imenovanja sodnikov lahko dosegli v pol leta.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bil na dvodnevnem uradnem obisku predsednik alžirske narodne skupščine Ibrahim Boughali, ki se je srečal z gostiteljico, predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, ter premierjem Robertom Golobom. Ta je napovedal, da bo Geoplin kmalu podpisal pogodbo o dobavi zemeljskega plina iz Alžirije, Slovenija naj bi v Alžiriji odprla tudi veleposlaništvo.

NOVO MESTO - Župani enajstih občin jugovzhodne Slovenije so na DZ naslovili pobudo za spremembo petih zakonov za reševanje romskih vprašanj. Z njo želijo po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija zaščititi predvsem otroke, ki v romskih naseljih nimajo nobene perspektive.

LJUBLJANA - Delavci, zaposleni pri delodajalcih v tujini, so po razsodbi vrhovnega sodišča kot slovenski davčni zavezanci upravičeni do zmanjšanja davčne osnove od dohodkov iz delovnega razmerja za stroške prevoza na delo v tujino in nazaj. Vsaki dodatni pogoji za upoštevanje teh stroškov niso skladni z ustavo.

MIREN-KOSTANJEVICA - Gozdove, poškodovane v julijskem požaru na goriškem in delno komenskem Krasu, bodo začeli obnavljati še letos. Akcije bodo potekale novembra in decembra. Zavod za gozdove je resornemu ministrstvu že posredoval predlog sanacijskega načrta za preprečitev nadaljnje degradacije gozdnih rastišč.

ABU DABI - Slovenski otroci so glede na podatke iz tujih držav še vedno med najbolj telesno zmogljivimi, čeprav se prednost počasi zmanjšuje. Poročilo so pripravili v skupini SLOfit in je del globalnega poročila, ki zajema 57 držav.

ROGAŠOVCI - Pogorel je razgledni stolp na Sotinskem bregu. Objekt je popolnoma uničen, po prvih domnevah naj bi bil požar podtaknjen.

LJUBLJANA - Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico sta prejela avtorica Jana Bauer in ilustrator Peter Škerl za slikanico Kako objeti ježa.

LJUBLJANA - 24-letna alpska smučarka Meta Hrovat je nepričakovano sporočila, da končuje tekmovalno pot.

TOREK, 25. oktobra

LJUBLJANA - DZ je sprejel predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Ta sledi dogovoru med vlado in sindikati javnega sektorja. Z novelo se določa nova plačna lestvica, s 4,5 odstotka višjimi vrednostmi plačnih razredov. Predvidena je tudi odprava plačnega stropa za javne uslužbence.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o trošarinah, ki za kmete, gozdarje in čebelarje določa 76 odstotkov nižjo trošarino s takojšnjim učinkom, saj bodo točili gorivo, ki bo za ta namen obarvano. Upravičenci bodo novo gorivo lahko kupovali z letom 2023, istočasno pa jim bodo še vedno povrnjene trošarine na dizelsko gorivo, ki ga potrebujejo za delo.

LJUBLJANA - Premier Golob je čestital novemu britanskemu premierju Rishiju Sunaku ter se zavzel za nadaljevanje sodelovanja med Slovenijo in Združenim kraljestvom.

ZAGREB - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je udeležila vrha Krimske platforme. Odgovor Evropske unije na rusko agresijo je pokazatelj resničnega vodstva v mednarodni skupnosti, njen enotni odziv na agresijo pa je presenetil mnoge, je dejala.

LJUBLJANA - Direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je neznanec fizično napadel sredi Ljubljane. Kovačeva je podala prijavo na policijo, kjer se je zaradi fizičnega nasilja zglasila že drugič v zadnjih desetih dneh. Napad je obsodil del politike in politični vrh. Policija primer preiskuje, vlada pa vzpostavlja posebno akcijsko skupino za preprečevanje sovražnega govora.

KRŠKO - Nadzorni svet družbe Gen energija je na položaj generalnega direktorja HSE z novembrom imenoval Dejana Paravana, od marca letos člana uprave družbe Gen-I. Nova kadrovska menjava v državni energetiki sledi avgustovski menjavi nadzornega sveta družbe Gen energija, ki je v 100-odstotni lasti države.

LJUBLJANA - Cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest so se zvišale. Bencin se je podražil za 1,6 centa na 1,430 evra, dizel pa za 9,1 centa na 1,775 evra za liter. Kurilno olje je dražje za 9,2 centa, cena znaša 1,459 evra za liter.

LJUBLJANA - V družbi Maxi Bau in njenem podizvajalcu Legi-SGS so opozorili, da so zaradi odločitve ministrstva za notranje zadeve o opustitvi postavitve ograje na meji s Hrvaško utrpeli škodo v višini najmanj 1,8 milijona evrov. Z ministrstvom so se poskušali pogoditi, a neuspešno.

LJUBLJANA/MARIBOR - Občinske volilne komisije so začele z žrebi vrstnega reda županskih kandidatov na glasovnicah za lokalne volitve. Med mestnimi občinami so do 27. 10. opravili žreb v Ljubljani, Mariboru, na Ptuju, v Velenju in Slovenj Gradcu.

LJUBLJANA/GORNJA RADGONA - Slovenija je praznovala dan suverenosti, s katerim zaznamuje obletnico odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Osrednja državna slovesnost je bila v Gornji Radgoni. Predsednik republike Borut Pahor je za izjemne zasluge s častnim znakom svobode odlikoval generacijo miličnikov, ki je zaključila šolanje 27. junija 1991 in bila še isto noč napotena v vojno za Slovenijo.

PORTOROŽ - S podelitvijo Badjurove nagrade za življenjsko delo, ki jo je prejela igralka Milena Zupančič, se je začel 25. festival slovenskega filma Portorož.

SREDA, 26. oktobra

LJUBLJANA - Vstop Hrvaške v schengen ima načelno podporo Slovenije in je v skupnem evropskem interesu. V vladnem uradu za komuniciranje pa so še zapisali, da bo Slovenija zavarovala nacionalne interese in da se bodo dokončne odločitve sprejemale v DZ, saj je arbitražna odločitev za Slovenijo dokončna.

LJUBLJANA - Vlada se je odzvala na tvit ruskega zunanjega ministrstva, v katerem je ob svarilu, da Ukrajina načrtuje umazano bombo, fotografija, ki izvira iz Slovenije. V treh sporočilih na Twitterju vlada poudarja, da so radioaktivni odpadki v Sloveniji varno shranjeni in se ne uporabljajo za umazane bombe.

LJUBLJANA - KPK je ugotovila, da je premier Robert Golob kršil določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ustrezno dopolnjen popis premoženjskega stanja je namreč KPK poslal šele po preteku zakonsko določenega roka, zato mu je protikorupcijska komisija izrekla pisni opomin.

LJUBLJANA - Država bo energetski dodatek večini upravičencev, to je prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, izplačala 2. 11. Energetski dodatek za dohodkovno najšibkejše kategorije invalidov v višini 200 evrov pa bo izplačan na različne datume, odvisno od zakonske podlage, po kateri je določena invalidnost.

BRUSELJ - Iran je uvedel sankcije proti osmim institucijam in 12 posameznikom iz EU. Med njimi je tudi slovenski evroposlanec Milan Zver (EPP/SDS), eden od vodij neformalne skupine Evropskega parlamenta, imenovane Prijatelji svobodnega Irana. Zver je v odzivu uvedbo sankcij označil za absurdno.

ZAGREB - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je sestal s predstavniki slovenske skupnosti na Hrvaškem. Srečanje je bilo namenjeno opredelitvi prioritet in ciljev in časovnega okvirja njihovega uresničevanja.

LJUBLJANA - Med mladimi zdravniki je zanimanja za specializacijo iz družinske medicine še vedno malo. Na prvi rok prijav za jesenski razpis zdravniških specializacij je namreč prispelo le 12 prijav, prostih tako ostaja 41 mest.

LJUBLJANA - Z odkritjem temeljnega kamna se je uradno začela gradnja novega moškega zapora v Dobrunjah pri Ljubljani. Gre za 73 milijonov evrov vredno investicijo, ki bo predvidoma dokončana čez tri leta. V novem zaporu, s katerim se rešuje dolgoletna prostorska stiska obstoječega zapora na Povšetovi ulici, bo prostora za 388 oseb.

ČETRTEK, 27. oktobra

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog interventnega zakona, s katerim namerava pokojnine s predčasno redno uskladitvijo za 4,5 odstotka iz proračunskih sredstev zvišati že novembra, za prav toliko pa bi omejila dvig oskrbnin v domovih za starejše. Slednjim bo pomagala pri financiranju kadra ter višjih stroških hrane, elektrike in ogrevanja.

LJUBLJANA - Vlada je zamejila ceno toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja, ki za energent v pretežni meri uporabljajo plin. Zamejitev cen se nanaša med drugim na sisteme v Mariboru, na Jesenicah, v Trbovljah in Novi Gorici. Ostali uporabljajo drug energent in jim ne grozi tolikšna podražitev. Regulacija vhodne cene plina je pri 73 evrih na megavatno uro (MWh).

LJUBLJANA - Vlada bo po besedah infrastrukturnega ministra Bojana Kumra do 10. 11. predstavila ukrepe za zamejitev drobnoprodajnih cen elektrike in plina za srednje in velike porabnike. Z interventnim zakonom namerava vlada pohiteti kljub načrtom EU, saj želi po Kumrovih besedah gospodarstvu dati usmeritve za naslednje leto. Kumer je še dejal, da so z ukrepi uspešno zajeli približno 95 odstotkov subjektov in končnih odjemalcev.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela pogajalska izhodišča za dvig minimalne plače. Predlaga, da se že novembra uskladi z rastjo minimalnih življenjskih stroškov, prihodnje leto pa še z letno stopnjo inflacije. Glede na izhodišča bi se minimalna plača s sedanjih 778 evrov neto letos povečala na 804 evre, prihodnje leto pa bi bila lahko višja od 850 evrov. Vlada pripravlja tudi shemo za čakanje na delo.

LJUBLJANA - DZ je na tajnem glasovanju izvolil Nežo Kogovšek Šalamon za ustavno sodnico, za viceguvernerja Banke Slovenije pa imenoval Primoža Dolenca. Podporo za mesto kandidata za sodnika na Sodišču EU je dobil Marko Ilešič.

LJUBLJANA - Vlada je v Načrtu razvojnih programov 2022-2025 za petino zvišala vrednost projekta taktično transportno letalo, in sicer za namen nakupa modula za gašenje iz zraka. Ministrstvo za obrambo pa je zaradi pričakovane vse večje ogroženosti Slovenije zaradi požarov v naravi predvidelo nakup srednje težkega helikopterja in največ šestih manjših letal z zmogljivostjo odmeta 3000 litrov vode.

LJUBLJANA - Začela se je uradna enomesečna kampanja pred referendumi o treh zakonih, in sicer o RTVS, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. Z izjemo NSi se vanjo kot organizator podajajo vse parlamentarne stranke. V SDS v kampanji pričakujejo predvsem vsebinsko razpravo, koalicija pa poudarja predstavitev argumentov, ki bodo preprečili zavajanje volivcev.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o organiziranosti in delu v policiji. Novela policistom podaljšuje rok za pridobitev strokovne izobrazbe in uvaja nacionalno poklicno kvalifikacijo policist.

LJUBLJANA - Potem ko je kolegij predsednice DZ potrdil razrez mest v parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), so poslanci izvolili člane komisije, ki v tem mandatu DZ zaradi bojkota SDS še ni bila imenovana. Predsednik komisije je postal Janez Žakelj, podpredsednik pa Jožef Horvat, oba iz poslanske skupine NSi.

BUENOS AIRES - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je udeležila srečanja zunanjih ministrov EU ter Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav. Ob robu je imela več dvostranskih srečanj s kolegi iz Latinske Amerike, ki jim je predstavila kandidaturo Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN.

LJUBLJANA - Dars je na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer je to zakonsko dopustno - na priključkih ter na odprti trasi avtoceste, začasno ugasnil cestno razsvetljavo. S tem želi prispevati k blaženju energetske krize.

KIDRIČEVO - Podjetje Ngen je na območju kidričevskega Taluma, enega največjih porabnikov elektrike v državi, zagnalo svoj tretji baterijski hranilnik električne energije. Gre za enega največjih hranilnikov v Evropi.

LJUBLJANA - Vlada je za novo vršilko dolžnosti direktorice Javne agencije za knjigo RS z novembrom imenovala Katjo Stergar.

KRANJ - Društvo slovenskih pisateljev je letošnjo Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let podelilo Nataši Velikonja za zbirko Prostor sredi križišč.

mva/np/bst/bst
© STA, 2022