Tedenski pregled - Slovenija od 14. do 20. 10.

Ljubljana, 21. oktobra - Zadnji teden kampanje pred predsedniškimi volitvami sodeč po anketah ni prinesel večjih premikov, začela se je tekma za županska mesta, o treh referendumih pa bomo glasovali 27. 11. Vlada in Fides sta podpisala sporazum o prekinitvi stavke, a je bil odziv buren. Slovenija se je predstavila kot častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2023.

PETEK, 14. oktobra

ŠOŠTANJ/VELENJE - Termoelektrarno Šoštanj (Teš) so začasno izklopili iz omrežja, in sicer predvidoma do 2. 11. Holding Slovenske elektrarne (HSE), katerega del je Teš, je namreč ocenil, da lahko trenutno proizvede dovolj elektrike, da so cene na borzah relativno nizke in da je smotrno s premogom varčevati za zimske mesece. Proizvodnja premoga v Premogovniku Velenje trenutno zaradi julijskega stebrnega udara namreč poteka le na eni odkopni plošči.

LUXEMBOURG - Notranji ministri držav članic EU, med njimi ministrica Tatjana Bobnar, so razpravljali o povečanem številu prihodov migrantov prek Zahodnega Balkana. Razlog je, da tamkajšnje države nimajo usklajenega vizumskega režima z EU. Bobnar je poudarila pomen policijskega sodelovanja in upravljanja migracij ter vlogo Frontexa.

LJUBLJANA - Znesek minimalnih življenjskih stroškov bi se lahko glede na izračun Inštituta za ekonomska raziskovanja v primerjavi z letom 2017 zvišal za 9,2 odstotka na 669,83 evra. Minimalna plača bi na ta način leta 2023 znašala najmanj 803,80 evra neto. Člani Ekonomsko-socialnega sveta so soglašali, da se mora znesek prilagoditi rasti cen.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič posredoval predlog imenovanja Neže Kogovšek Šalamon na mesto sodnice ustavnega sodišča ter Primoža Dolenca na položaj viceguvernerja Banke Slovenije. Za mesto kandidata za sodnika na Sodišču EU v Luksemburgu je predlagal dva kandidata, in sicer Marka Ilešiča in Jureta Vidmarja. Po opravljenih javnih predstavitvah Kogovšek Šalamon in Dolenca je njuno izvolitev DZ predlagala mandatno-volilna komisija. Glede odprtega mesta kandidata za sodnika na Sodišču EU pa je komisija DZ predlagala le, naj izvoli enega od dveh kandidatov.

BERLIN - Na kongresu Stranke evropskih socialistov (PES) je bila predsednica SD Tanja Fajon izvoljena na položaj podpredsednice stranke.

LJUBLJANA - V tretjem popisu cen 15 osnovnih živil, ki so ga izvedli 10. 10., je bila povprečna vrednost košarice šestih trgovcev v Sloveniji v primerjavi s predhodnim popisom nižja za dva odstotka, v primerjavi s prvim popisom 13. 9. pa za 15 odstotkov.

TRST - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je sestal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in jim predstavil konkretne cilje in načrte, ki jih nameravajo izpolniti v korist tamkajšnje slovenske skupnosti. Sestal se je tudi s predstavniki medijev slovenske manjšine.

MARIBOR - Vodenje mariborske upravne enote je prevzela Nika Pozeb Kolenc, ki jo je ministrica Sanja Ajanović Hovnik na to mesto začasno imenovala po nedavni razrešitvi Roberta Pungerla.

BRUSELJ - Komisija škofovskih konferenc EU je ob koncu dvodnevnega jesenskega plenarnega zasedanja pozvala Rusijo k prekintivi sovražnosti, sprte strani pa k pogajanjem za pravičen mir. Izjavo je podpisala tudi Slovenska škofovska konferenca.

LJUBLJANA - V Slovenijo je prispela družina drugega sodelavca Slovenske vojske, ki je v Afganistanu služil kot prevajalec. Osemčlanska družina spada med 14 Afganistancev, ki jim je Slovenija podelila dovoljenje za začasno bivanje. Prva družina je prispela avgusta lani.

BLED - Potapljači so ob pomoči strokovnjakov z dna Blejskega jezera dvignili zgodnjesrednjeveški deblak. Približno 1200 let staro plovilo priča o plovbi po jezeru in obiskovanju otoka že v času prve faze slovanske naselitve Blejskega kota.

CELJE - Večerovo nagrado za igralske dosežke je prejela Maša Grošelj za dve vlogi iz lanske sezone: v uprizoritvah Klinc Mika Bartletta režiserja Petra Petkovška in Dolg Alexandre Wood v režiji Juša Zidarja.

SOBOTA, 15. oktobra

WASHINGTON - Minister za finance Klemen Boštjančič in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle sta ob koncu zasedanja IMF in Svetovne banke povedala, da je svetovno gospodarstvo v težavah, Slovenija pa je glede na dogajanje v razmeroma dobrem finančnem in gospodarskem stanju. Ključna tema je zasedanja je bila inflacija in ukrepi za spoprijemanje z njo.

ROGATEC - Kongres stranke NSi je za predsednika stranke izvolil edinega kandidata, dosedanjega predsednika Mateja Tonina. V nagovoru kongresu je poudaril, da NSi ne dela za Goloba niti za Janšo, dela pa za Slovenijo in njene ljudi.

LJUBLJANA - Veljati je začela novela zakona o nalezljivih boleznih, ki med drugim veliko strožje omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika, ter uvaja institut parlamentarnega nadzora vladnih ukrepov. S tem po oceni predlagateljev odpravlja junija lani ugotovljeno neustavnost.

LJUBLJANA - Veljati sta začeli uredbi, ki določata kriterije za nagrajevanje in višino dodatkov za povečan obsega dela v ambulantah na primarni ravni zdravstva. Poleg ambulant z več opredeljenimi bolniki bodo poseben dodatek prejemali tudi zdravniki iz manj razvitih občin, so sporočili z ministrstva za zdravje.

NEDELJA, 16. oktobra

LJUBLJANA - Kandidat stranke SDS za župana Mestne občine Ljubljana je dosedanji vodja svetniškega kluba SDS Mol Igor Horvat. Kandidata za župana in listo za mestni svet je mestni odbor SDS Ljubljana potrdil 14. 10.

TOLMIN - Poletni festival MetalDays prihodnje leto ne bo več potekal ob sotočju Soče in Tolminke, kjer bo predvidoma gostoval nov festival metal glasbe Tolminator.

CAGLIARI - Toni Vodišek je na svetovnem prvenstvu v kajtanju osvojil naslov svetovnega prvaka v disciplini, ki bo po novem tudi na olimpijskih igrah 2024. Že v začetku oktobra je slavil na evropskem prvenstvu v Grčiji.

PONEDELJEK, 17. oktobra

LJUBLJANA - Infrastrukturni minister Bojan Kumer je ocenil, da je Slovenija glede oskrbe z elektriko in plinom v jesensko-zimskem obdobju zelo dobro pripravljena, razmere pa so pod nadzorom. Podobno pravijo v družbah Eles in Plinovodi, kjer pa obenem izpostavljajo tudi potrebo po uresničitvi na ravni EU dogovorjenega zmanjšanja porabe.

ŠOŠTANJ - Odstopil je generalni direktor Teš Matjaž Vodušek, razlog naj bi bil osebne narave. Z 8. 11. ga bo nadomestil Viktor Vračar, ki mu je nadzorni svet HSE nekaj dni kasneje potrdil sporazumno prenehanje funkcije generalnega direktorja družbe HSE in soglašal z imenovanjem na novo funkcijo.

LUXEMBOURG - Zunanji ministri članic EU so potrdili vzpostavitev misije urjenja ukrajinskih vojakov. Vzpostavitev misije urjenja okoli 15.000 ukrajinskih vojakov in poveljnikov je podprla tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Slovenija bo po neuradnih informacijah pri izvajanju misije verjetno tudi sodelovala.

LJUBLJANA - Predloga proračunov za prihodnji dve leti, ki sta v postopku sprejemanja v DZ, po oceni fiskalnega sveta glede na okoliščine v določeni meri upoštevata potrebne usmeritve. A vsebujeta tudi številne pomanjkljivosti in tveganja, predvsem visok obseg diskrecijskih odhodkov v obliki investicij in rasti plač ter podcenjevanje rasti porabe v letu 2024.

LJUBLJANA - Pod vodstvom gospodarskega ministra Matjaža Hana se je prvič sestal strateški svet za gospodarstvo. Han je po srečanju izpostavil namero okrepitve partnerstva in zaupanja med sodelujočimi, predstavniki gospodarstva pa so pozvali k prehodu od besed k dejanjem.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je v DZ prinesel več kot 5000 overjenih podpisov državljank in državljanov, ki so jih zbrali za vložitev predlogov sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani. S predlogoma želijo zagotoviti brezplačna kosila za vse otroke.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec je gostil kolegico iz Severne Makedonije Slavjanko Petrovsko. Kot sta dejala, je sodelovanje med državama in znotraj Nata odlično. Opozorila pa sta, da se kljub vojni v Ukrajini ne sme pozabiti na Zahodni Balkan.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je srečala s hrvaškim ministrom za pravosodje in javno upravo Ivanom Malenico. Pogovori so bili namenjeni predvsem implementaciji modela Barnahus v Sloveniji.

LJUBLJANA - Ljubljanski svetniki so prižgali zeleno luč petletni strategiji razvoja Centra Rog. Nadomestilo za neplačano parkirnino bo po novem znašalo 20 evrov.

LJUBLJANA - Za vršilko dolžnosti direktorice agencije za knjigo so imenovali Katjo Stergar, doslej zadolženo za mednarodno sodelovanje in koordinacijo projekta Bologna 2024. Dosedanji direktor Dimitrij Rupel je odstopil 12. 10.

TOREK, 18. oktobra

LJUBLJANA - Poslanci DZ so brez glasu proti odločili, da bodo 27. 11. potekali trije referendumi - o uveljavitvi sprememb zakonov o vladi in o dolgotrajni oskrbi ter o noveli zakona o RTVS. Referendume je zahtevala SDS, ki je zahteve podprla z več kot potrebnim številom podpisov volivcev. DVK je sprejela tudi rokovnik volilnih opravil: roki bodo začeli teči 25. 10., referendumska kampanja pa se bo začela 27. 10.

LJUBLJANA - DZ je po odložilnem vetu DS tudi v drugo potrdil spremembe družinskega zakonika. Za je glasovalo 51 poslancev, proti pa 24. Po spremembah je zakonska zveza skupnost dveh oseb, istospolnim partnerjem pa omogočajo posvojitev otroka.

KIJEV - Slovenski veleposlanik v Kijevu Tomaž Mencin je v pogovoru za STA povedal, da se stanje v Kijevu spreminja od začetka ruske invazije, ob nedavnih raketnih in letalskih napadih pa so prebivalci zgroženi in zaskrbljeni. Veleposlaništvo deluje ves čas, precej časa morajo preživeti tudi v zakloniščih. Zatrdil je, da za zdaj ne načrtujejo nikakršnega umika, navedbe o umikanju diplomatov pa označil za del dezinformacijske kampanje.

SKOPJE - Zunanja ministrica Tanja Fajon je obiskala Severno Makedonijo in ji čestitala za začetek pristopnih pogajanj za vstop v EU. Potrdila je pripravljenost Slovenije na pomoč pri tem procesu.

LJUBLJANA/MARIBOR - Začelo se je predčasno glasovanje za prvi krog predsedniških volitev. Po podatkih DVK je v treh dneh predčasno glasovalo skoraj 68.000 volivk in volivcev oz. približno štirje odstotki volilnih upravičencev. Leta 2017 je v prvem krogu predčasno glasovalo 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev.

LJUBLJANA - Nevladne organizacije od vlade zahtevajo spremembe predlaganega prepisa nepremičnin v lasti DUTB na SDH. Vlado pozivajo, naj primerna zemljišča neodplačano prenese na Stanovanjski sklad RS. Na ministrstvu za finance so pojasnili, da usklajevanja glede prenosa zemljišč v lasti slabe banke še potekajo.

LJUBLJANA - Število delovno aktivnih v Sloveniji se je avgusta znižalo drugič zapored. Bilo jih je 921.583, kar je 0,1 odstotka manj kot julija, a še vedno 2,2 odstotka več kot avgusta lani.

LJUBLJANA - Večina podjetij je po podatkih Umarja septembra pričakovala zmanjšanje proizvodnje do konca leta. To nakazuje tudi poraba elektrike, ki je bila prejšnji mesec precej nižja kot v enakem obdobju lani. V zadnjih mesecih je bila precej nižja tudi poraba zemeljskega plina, kar Umar tako kot pri elektriki povezuje s podražitvami in manjšo rabo energentov.

LJUBLJANA - Upravni odbor ZZZS je pripravil predlog rebalansa finančnega načrta za leto 2022, ki ga mora potrditi še skupščina zavoda. Glede na prvotno načrtovane so se prihodki povečali za 334,8 milijona evrov in odhodki za 380 milijonov evrov. Primanjkljaj bo letos tako znašal 194,1 milijona evrov.

LJUBLJANA - Zagovornik načela enakosti je vladi priporočil, da pripravi predlog spremembe zakona o romski skupnosti v Sloveniji. Ugotovil je, da ni ustrezno zagotovljena reprezentativnost celotne romske skupnosti v Svetu romske skupnosti v RS.

LJUBLJANA - Vlada naj EU in zvezo Nato pozove k odločni diplomatsko-politični mirovni pobudi in napotitvi delegacije v Moskvo, ki naj preveri pripravljenost Rusije na pogajanja, je v odprtem pismu premieru Robertu Golobu in ministrov pozvala skupina državljanov s prvopodpisanima Spomenko Hribar in Aureliem Jurijem.

LJUBLJANA - Sovretovo nagrado je prejela Katja Zakrajšek za prevod romana Bernardine Evaristo Dekle, ženska, druga_i.

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu je bila slavnostna premiera digitalno restavriranega filma V kraljestvu Zlatoroga iz leta 1931, ki velja za prvi slovenski celovečerec.

SREDA, 19. oktobra

LJUBLJANA - Potem ko so predstavniki vlade in sindikata Fides 17. 10. parafirali sporazum o prekinitvi stavke, napovedane za 19. 10., sta minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in namestnik vodje pogajalske skupine sindikata Fides Gregor Zemljič sporazum tudi podpisala. Ta predvideva oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja, kar je sprožilo burne odzive. V obeh sindikalnih pogajalskih skupinah so ocenili, da gre za kršitev dogovora. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa je poudarila, da to ne pomeni izstopa zdravnikov iz plačnega sistema, ampak smer, v katero želi vlada razviti plačni sistem, ki je potreben reforme.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na dveh sejah odbora DZ za zunanjo politiko ponovila podporo Ukrajini v ruski invaziji. Obenem je zavrnila očitke SDS, da je ravnanje slovenske vlade glede Ukrajine premalo odločno in da se Slovenija ni pridružila izjavi devetih članic EU, ki podpirajo članstvo Ukrajine v Natu. Fajon je ocenila, da tovrstne akcije vodijo h krhanju zavezništva.

LJUBLJANA - Ministrstvo za infrastrukturo po besedah ministra Bojana Kumra analizira, kaj bi ukrepi, ki jih za zamejitev cen plina predlaga Evropska komisija, pomenili za cene v Sloveniji. Prvi izračuni pa kažejo, da bi lahko to skupaj z drugimi ukrepi, kot sta skupna nabava in varčevanje, prineslo skoraj enak rezultat kot cenovna kapica, je dejal.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o zaščiti prijaviteljev, s katerim ureja področje varstva prijaviteljev kršitev predpisov v delovnem okolju, tako v javnem kot v zasebnem sektorju.

LJUBLJANA - Člani sveta UKC Ljubljana med štirimi kandidati niso izbrali novega generalnega direktorja največje zdravstvene ustanove v državi. Razpis bodo ponovili. Vršilec dolžnosti direktorja ostaja Marko Jug.

LJUBLJANA - Vlada se je seznanila s poročilom o uresničevanju načrta EU za okrevanje in odpornost. Slovenija bo po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča v tem tednu posredovala zahtevek v višini 57 milijonov evrov za plačilo prvega obroka nepovratnih sredstev iz tega mehanizma.

LJUBLJANA - Geodetska uprava RS je v polletnem poročilu ocenila, da je nepremičninski trg v državi dosegel vrh cikla in prehaja v fazo upočasnitve oz. ohlajanja. Cene rabljenih stanovanj so se na ravni države v prvem polletju letos v primerjavi s predhodnim polletjem zvišale za 12, stanovanjskih hiš pa za osem odstotkov. Se je pa znižalo število transakcij s stanovanjskimi nepremičninami, v polletni primerjavi je nazadovalo za tri do štiri odstotke.

LJUBLJANA - KPK je končala analizo zaposlovanj v času menjav vlad, izvoljenih po novembru 2013. Iz analize je razvidno, da je imela vlada, ki jo je vodila Alenka Bratušek, na zaupanje zaposlenih 65 posameznikov, vlada Mira Cerarja 137, vlada Marjana Šarca 106, vlada Janeza Janše pa 183.

MARIBOR - Dravske elektrarne Maribor bodo z novembrom prešle na enočlansko poslovodstvo. Generalni direktor družbe bo postal zdajšnji direktor Damjan Seme.

KOČEVJE - V okviru mednarodnega združenja specialnih enot Atlas je potekalo urjenje, ki so se ga poleg pripadnikov slovenske policijske specialne enote udeležili še policisti specialnih enot iz 21 evropskih držav. Namenjeno je bilo inštruktorjem s področja alpinizma in jamarstva ter vdiralstva.

LJUBLJANA - Kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je prejel nominacijo za filmsko nagrado Evropske filmske akademije.

ČETRTEK, 20. oktobra

BRUSELJ - Prvi dan vrha EU so šefi držav članic namenili iskanju dogovora o novih ukrepih za obvladovanje energetske draginje, ki med drugim vključujejo omejevanje cen plina na nizozemskem vozlišču za trgovanje z zemeljskim plinom TTF. Premier Robert Golob je dejal, da Slovenija poleg 15 držav podpira predlog predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela za uvedbo dinamične kapice za omejitev špekulativnih dvigov cen plina ter uvedbo cenovne kapice za plin, ki se uporablja za proizvodnjo elektrike.

BRUSELJ - Voditelji EU si ne morejo privoščiti, da z vrha EU ne bi odšli z zelo jasnim sporočilom, da je unija enotna o tem, kako se sooča z energetsko krizo, in da bodo cene v bodoče stabilne, je pred začetkom zasedanja povedal premier Robert Golob. Dejal je še, da ne moremo pristati na to, da bi bili kar naenkrat utrujeni od pomoči Ukrajini.

LJUBLJANA - Začela se je uradna volilna kampanja pred lokalnimi volitvami 20. 11., iztekel pa se je tudi rok za vložitev kandidatur za občinske svetnike in župane na lokalnih volitvah. Med 12 mestnimi občinami je največ zanimanja za županski stolček v Mariboru s 15 kandidaturami, v Ljubljani jih je devet - v obeh največjih mestnih občinah kandidirata tudi aktualna župana -, medtem ko jih je najmanj v Slovenj Gradcu, kjer kandidira le sedanji župan.

LJUBLJANA - Vlada in reprezentativna občinska združenja so dosegli dogovor o višini povprečnine. Ta bo v prihodnjih dveh letih znašala 700 evrov. V občinskih združenjih so z dogovorom zadovoljni.

LJUBLJANA - Svet pokojninskega zavoda je sprejel rebalans letošnjega finančnega načrta zavoda, ki skupne prihodke in odhodke zvišuje za 254,9 milijona evrov oz. za 3,9 odstotka na 6,7 milijarde evrov. Tako prihodki kot odhodki tudi po rebalansu ostajajo izravnani.

KOPER - Delovna skupina za oskrbo Istre z vodo je sprejela predlog o prekinitvi postopka priprave državnega prostorskega načrta Suhorca. Kot je dejal minister za okolje in prostor Uroš Brežan, so razlog morebitne posledice na okolje v ekološko pomembnem območju ter višji stroški. Iskali naj bi drugo rešitev, prej pa zgradili četrto vrtino v Klaričih, obnovili povezavo med Miljskim vodovodnim sistemom in Rižanskim vodovodom ter izboljšali sistem Rodik-Cepki.

LJUBLJANA - Odbor DZ za infrastrukturo je v obravnavi predloga novele zakona o SDH v besedilo z dopolnilom vnesel določilo, da vlada v šestih mesecih od uveljavitve zakona v DZ pošlje predlog prenovljene strategije upravljanja državnih naložb. Obenem je iz prenosa upravljanja z vlade na SDH izvzel Holding Kobilarna Lipica.

LJUBLJANA - Na poziv predsednika države Boruta Pahorja za zbiranje predlogov za viceguvernerja Banke Slovenije, ki bo nasledil Jožefa Bradeška po izteku mandata februarja 2023, je prispelo pet predlogov. Kandidati za položaj so Mejra Festić, Jana Benčina Henigman, Matjaž Noč, Marko Pahor in Alenka Plut.

LJUBLJANA - V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so izpostavili problematiko nizkih plač, pomanjkanja kadra, težkih pogojev dela in kršitev delovne zakonodaje v panogi. Pripravljeni so tudi stavkati.

LJUBLJANA - Slovenija bo prejela skoraj 91 milijonov evrov sredstev iz Instrumenta za povezovanje Evrope (Cef). Nekaj več kot 56 milijonov evrov del bo porabljenih za nadgradnjo železniške postaje Jesenice, nekaj nad 34 milijonov evrov pa za nadgradnjo več postaj na progi med Ljubljano in Mariborom.

STRASBOURG - Evropsko sodišče za človekove pravice je pritrdilo pritožbi kirurga Vinka Dolenca glede kršenja pravice do poštenega sojenja, ko je slovensko pravosodje priznalo sodbo izraelskega sodišča, po kateri bi moral Dolenc izraelskemu bolniku plačati več kot dva milijona evrov odškodnine.

FRANKFURT/LJUBLJANA - Na Frankfurtskem knjižnem sejmu je bila predstavitev Slovenije kot častne gostje sejma leta 2023. Pred tem je potekal pogovor z več slovenskimi avtorji, na novinarski konferenci pa so sodelovali direktor sejma Juergen Boos, ministrica za kulturo Asta Vrečko in sokurator predstavitve Slovenije na sejmu Miha Kovač. Na daljavo se je oglasil nemški sokurator Matthias Göritz.

UPPSALA - Na 88. kongresu Mednarodnem združenja Pen je bila predsednica Slovenskega centra Pen Tanja Tuma kot prva slovenska avtorica ali avtor izvoljena v upravni odbor združenja.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je v Slovenski kinoteki nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre izročilo Olgi Kacjan.

LJUBLJANA - Arhivsko društvo Slovenije je podelilo bienalne Aškerčevo nagrado in priznanji za posebne dosežke na področju arhivistike in popularizacije arhivske dejavnosti. Nagrado za življenjsko delo je prejel Vladimir Kološa, priznanji pa Danijela Juričić Čargo in Lilijana Žnidaršič Golec ter Mojca Horvat.

mva/bst/bst
© STA, 2022