Pregled - Slovenija, 2. 10. (nedelja)

Ljubljana, 2. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 2. oktobra.

LIBELIČE - Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob 100. obletnici priključitve Libelič k matični domovini poudaril, da na kraj Libeliče in njegove ljudi niso ponosni samo Korošci, ampak vsa Slovenija. "So prepričljiva ilustracija našega nacionalnega zavedanja in neomajnosti, da uveljavimo svoja pravična stremljenja," je dejal Pahor. Številne zbrane so v Libeličah na slovesnosti nagovorili tudi minister Aleksander Jevšek, do nedavnega županja občine Dravograd Marijana Cigala in predsednik krajevne skupnosti Libeliče Jože Pšeničnik.

TEHARJE - V spominskem parku Teharje je potekala obletna sveta maša za teharske žrtve, ki jo je vodil generalni vikar celjske škofije Rok Metličar. Kot je povedal v pridigi, duhovniki, ki delujejo v krajih, kjer so se med in po drugi svetovni vojni dogajale grozote, po tolikih desetletjih na svoji koži občutijo, kako se zlo prenaša iz roda v rod. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Nove slovenske zaveze Matija Ogrin. Kot je ocenil, teharski zločin ni premagan. Slovenci kot narod tega doslej nismo zmogli, zmogli so le posamezniki, napredujemo zelo počasi, je menil. Vsaka raziskava brezen in morišč je dragocena priložnost za novo spoznanje, vsak pogreb pobitih je lahko pot k občestvu živih in mrtvih, je še dejal.

LJUBLJANA - V Ljubljani so ustanovili sindikat za ustvarjalnost in kulturo Zasuk, ki bo združeval delavke in delavce v kulturno-ustvarjalnem sektorju (KKS), ki večinoma delujejo kot zunanji izvajalci javnih zavodov, nevladnih organizacij in podjetij. V prvem letu delovanja si bodo med drugim prizadevali za izboljšanje plačilne discipline in socialne varnosti. Na ustanovni skupščini so izvolili predstavnike v različne organe, med drugim 15-članski delavski odbor, ki bo uresničeval program Zasuka.

KOČEVJE - Po majski nesreči v kočevskem podjetju Melamin, ki je terjala sedem življenj, v javnost prihajajo opozorila, da se je vedelo za možnost katastrofe in da je sindikat večkrat zahteval ureditev razmer, pa tudi, da je bil odnos do zaposlenih po nesreči neprimeren. Vodstvo vse očitke zanika in napoveduje selitev proizvodnje, ki uporablja epiklorhidrin.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je v vnovični reviziji upravljanja Jernejevega kanala ugotovilo, da sta bila vlada ter ministrstvo za okolje in prostor le delno uspešna pri urejanju razmer, medtem ko so bile občina Piran in družbi Soline ter Okolje uspešne. Odkar je Okolje pridobilo pravico za gradnjo pristanišča, se stanje izboljšuje, izhaja iz poročila.

LJUBLJANA - V soboto so v Sloveniji ob 338 PCR-testih in 2615 hitrih antigenskih testih potrdili 891 okužb z novim koronavirusom. To je 1635 okužb manj kot dan prej, a 157 več kot prejšnjo soboto.

IDRIJA - Iskanje pogrešanega 80-letnega moškega z območja Idrije, ki so ga policisti in drugi iskali že tretji dan zapored, je končano. Pogrešani je bil najden mrtev v bližnji okolici Idrije. Policisti Policijske postaje Idrija, ki so akcijo vodili, so glede na vsa ugotovljena dejstva izključili tujo krivdo.

ZAGREB - Slovenec Matej Mohorič je z osvojenim drugim mestom v zadnji etapi v Zagrebu postal skupni zmagovalec kolesarske dirke po Hrvaški. To je prva zmaga na večdnevnih dirkah za Mohoriča po letu 2018, ko je osvojil dirki po Nemčiji in Beneluksu.

BEOGRAD - Na 65. mednarodnem gledališkem festivalu Bitef v Beogradu je v soboto slavila predstava Solo v režiji in izvedbi Nine Rajić Kranjac, Nataše Keser, Benjamina Krnetića, Marka Mandića. Peformans, ki je nastal v produkciji Nove pošte, Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana, je prejel grand prix Mire Trailović za najboljšo predstavo.

ZAGREB - Film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića je po nagradi za najboljši otroški film na Sarajevskem filmskem festivalu prejel še nagrado publike za najboljši film na filmskem festivalu za otroke KinoKino v Zagrebu, so sporočili producenti filma.

MARIBOR - Na mariborskem Lentu so v skladu s tradicijo slovesno obrali letošnji pridelek Stare trte, ki je ena glavnih turističnih zanimivosti v mestu. Tradicionalna, že 36. prireditev je potekala v sklopu 22. Festivala Stare trte, praznika vina, kulinarike in kulture, s katerim se v mestu vsako leto poklonijo 450-letni najstarejši trti na svetu.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Med kandidati za predsednika republike so po javnomnenjski podpori na prvih treh mestih poslanec SDS Anže Logar, odvetnica Nataša Pirc Musar in evropski poslanec Milan Brglez, kaže raziskava Valicona za Radiotelevizijo Slovenija. Logar bi dobil 21,5 odstotka glasov, Pirc Musarjeva 19,7 odstotka, Brglez pa 12,1 odstotka.
Če bi prišlo do drugega kroga med Pirc Musarjevo in Logarjem, bi prva dobila 40,7 odstotka glasov, drugi pa 33,9 odstotka. Če bi se pomerila Pirc Musarjeva in Brglez, bi prva dobila 33,7-odstotni delež glasov, drugi pa 29,4-odstotnega. Pri izbiranju med Logarjem in Brglezom bi Logar zbral 37, Brglez pa 32 odstotkov glasov.

mrn/tz
© STA, 2022