Med protesti v Iranu najmanj 35 mrtvih

Teheran, 24. septembra - V več kot tednu dni trajajočih protestih, ki so v Iranu izbruhnili po smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju, je bilo po poročanju državnih medijev ubitih najmanj 35 ljudi, med njimi tudi pet pripadnikov varnostnih sil.

Nemčija, Essen.
Fotografija 22-letne Iranke Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju, ko jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab.
Foto: dpa/STA

Iran zadnje dni pretresa nasilje na ulicah, odkar je 13. septembra v policijskem pridržanju umrla Mahsa Amini, ki jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab.

Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt in zanika, da bi jo pretepali ali z njo slabo ravnali.

Iranski notranji minister Ahmad Vahidi je včeraj dejal, da so oblasti prejele poročila nadzornih organov, zaslišale priče, pregledale videoposnetke, pridobile mnenja forenzikov in ugotovilE, da ni bila pretepena.

rpe/lkr/rpe
© STA, 2022