Janez Bogataj v novi knjigi o hrani kot najstarejšem diplomatskem orodju

Ljubljana, 22. septembra - Janez Bogataj v novi knjigi Hrana - najstarejše diplomatsko orodje razloži pomen gastronomske diplomacije, kako je z njo po svetu, opiše njen razvoj in opozori, da bi ji lahko na Slovenskem namenili več pozornosti.

Ljubljana, Cankarjev dom.
Etnolog Janez Bogataj.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Meni namreč, da je hrana eden temeljnih povezovalcev ljudi, saj z njo izražamo svojo kulturo, dediščino in odnose z drugimi skupnostmi po svetu.

Na koncu knjige predlaga, da država pripravi strategijo gastronomske diplomacije, ki bi z napotki pripomogla k stanju slovenske gastronomije in njene diplomatske vrednosti.

Na novinarski konferenci je povedal, da slovenske gastronomske dediščine ne smemo imeti za muzejsko vrednost, temveč jo moramo prilagajati današnjim okusom, da jedi še vedno ohranijo svojo istovetnost. Le tako lahko namreč skozi hrano vstopimo v zgodbe, ki pričajo o Slovenski kulturni dediščini.

mim/tv/tv
© STA, 2022