Zelenski v nagovoru GS ZN pozval h kaznovanju Rusije

New York, 22. septembra - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nagovoru 77. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku na daljavo iz domovine pozval svet, naj kaznuje Rusijo za agresijo na njegovo državo.

ZDA, New York.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nagovoru 77. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku na daljavo iz domovine pozval svet, naj kaznuje Rusijo za agresijo na njegovo državo.
Foto: dpa/STA

Zahteval je ustanovitev posebnega sodišča, sklada za poplačilo škode in tudi odvzem stalnega sedeža Rusije v Varnostnem svetu ZN.

Na Putinove zadnje poteze so se sicer odzvale tudi članice EU, potem ko je visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell v New Yorku sklical izredno zasedanje zunanjih ministrov. Izrazili so najostrejšo obsodbo stopnjevanja ruske nezakonite agresije.

O ruski agresiji so na splošni razpravi med drugim govorili tudi nekateri voditelji afriških držav, kjer ima Rusija še največ podpore. Ob tem so naslovili tudi težave pri oskrbi s prehrano, posledice podnebnih sprememb, suše ter pomanjkanje hrane in vode.

lkr/rp/jav/lkr
© STA, 2022