Pahor na zasedanju Generalne skupščine ZN pozval k miru in sodelovanju

New York, 21. septembra - Predsednik Borut Pahor je v govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev 77. zasedanja Generalne skupščine ZN opozoril na rusko agresijo proti Ukrajini in ob mednarodnem dnevu miru pozval k vrnitvi upanja na trajni mir.

ZDA, New York.
Predsednik Borut Pahor je v govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev 77. zasedanja Generalne skupščine ZN opozoril na rusko agresijo proti Ukrajini in ob mednarodnem dnevu miru pozval k vrnitvi upanja na trajni mir. Govor je razdelil v tri tematske sklope - mir in varnost, sodelovanje ter multilateralizem.
Foto: UN Photo/Cia Pak

Z izjemo vojne na Balkanu, je bila vsaka velika geopolitična sprememba v Evropi od padca Berlinskega zidu mirna, je dejal Pahor in dodal, da je bil to pomemben prispevek k upanju za trajni mir.

Poudaril je tudi, da Slovenija po svetu nima sovražnikov, ampak le prijatelje ter da je dobro umeščena za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN. Med nalogami Slovenije in mednarodne skupnosti v tem kontekstu je izpostavil težnjo po miru, pravičnost, medsebojno spoštovanje in spoštovanje razlik, kot tudi promocijo trajnostnega razvoja in solidarnost.

msc/rp/akt/msc
© STA, 2022