Tedenski pregled - Slovenija od 9. do 15. 9.

Ljubljana, 16. septembra - Iskanje poti za ublažitev energetske krize je zaznamovalo dogajanje v Sloveniji in EU. Stranke koalicije so na prvem vrhu pohvalile medsebojno sodelovanje, vlada pa je preklicala pogodbo o nakupu oklepnikov boxer. Slovenija je gostila vrh Brdo-Brioni, začelo se je vlaganje predsedniških kandidatur, hladen tuš pa je prinesel poraz košarkarjev na EP.

PETEK, 9. septembra

BRUSELJ - Ministri EU, pristojni za energijo, so na zasedanju sprejeli stališča glede boja z energetsko krizo. Kot je dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer, so med njimi vsi glavni slovenski predlogi, to so posredovanje na trgu elektrike, vključno s samodejnimi varovalkami, likvidnostni ukrepi in možnost cenovne kapice za plin. Pri slednjem Slovenija želi, da bi cenovna kapica veljala za ves uvoženi plin, ne le ruskega.

LJUBLJANA - Ob smrti kraljice Elizabete II. so na britanskem veleposlaništvu odprli žalno knjigo. Britanska veleposlanica Tiffany Sadler je v izjavi spomnila, da so kraljico imeli radi in jo spoštovali ljudje v Združenem kraljestvu, Sloveniji in drugje. V žalno knjigo se je vpisal tudi politični vrh, udeležbo na pogrebu pokojne monarhinje, ki bo 19. 9., pa je napovedal predsednik republike Borut Pahor.

LJUBLJANA - Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se je srečal z zunanjo ministrico Tanjo Fajon, obrambnim ministrom Marjanom Šarcem in državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Igorjem Mallyjem. Med drugim je Sloveniji čestital za izjemno aktivno držo v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite.

LJUBLJANA - V SDS so po stotih dneh vlade vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ o omilitvi posledic inflacije in energetske draginje. Prepričani so, da bo seja priložnost za pregled dejanskih dosežkov vlade, ki po njihovi oceni ukrepa neprimerno, prioritete pa so "obrnjene na glavo".

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je nekdanjemu premierju Janezu Janši, premierju Poljske Mateuszu Morawieckemu, nekdanjemu premierju Češke Petru Fiali in predsedniku poljske stranke Zakon in pravičnost Jaroslawu Kaczynskemu, ki so marca, neposredno po začetku ruske agresije obiskali Ukrajino, poklonil s spominsko ploščo pred ukrajinskim parlamentom.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zunanjo politiko je potrdil predlog pobude za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom. Tega naj bi po besedah ministra za infrastrukturo sklenili v dveh tednih.

LJUBLJANA - Skupščina Telekoma Slovenije je odpoklicala člane nadzornega sveta Iztoka Černošo, Marka Kerina, Radovana Cerjaka in Jurija Toplaka ter na njihova mesta na nasprotni predlog SDH imenovala nove. Mesto predsendika nadzornega sveta je prevzel Žiga Debeljak.

LJUBLJANA - V Koordinaciji novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so na novinarski konferenci opozorili, da se pritiski in grožnje z disciplinskimi postopki s strani vodstva RTVS nadaljujejo. Na različne institucije so zato vložili več deset prijav, tudi ovadb.

MIREN-KOSTANJEVICA - Obnova kraških gozdov, ki so bili poškodovani v julijskem požaru, se bo kmalu začela. V.d. direktorja Zavoda za gozdove Janez Logar je dejal, da je sanacijski načrt v veliki meri že pripravljen. Po podatkih zavoda je pogorelo okoli 2900 hektarov gozda.

SOBOTA, 10. septembra

LJUBLJANA - Veljati je začela novela zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Gasilske in druge nevladne organizacije s področja zaščite, varovanja in pomoči bodo tako dodatno financirane po urah, ki jih njihovi pripadniki porabijo ob aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanje.

PRAGA - Ministri Sveta EU za ekonomske in finančne zadeve so sklenili dvodnevno neformalno srečanje, ki se ga je udeležil tudi minister Klemen Boštjančič. Zavzel se je za takojšen dogovor glede prenove pravil trgovanja na terminskih trgih energentov na ravni EU.

ŠTANJEL - V jami Vilenica na Krasu se je s podelitvijo glavne nagrade sklenil istoimenski mednarodni literarni festival. Nagrado so latvijski pesnici Amandi Aizpuriete podelili ob njeni odsotnosti, kristal Vilenice pa je prejela severnoirska pesnica Gail McConnell.

MARIBOR - Višje sodišče v Mariboru je potrdilo sodbo, s katero je bil aprila letos 55-letni Mariborčan, član samooklicane Štajerske varde, zaradi posilstva svoje hčere obsojen na tri leta in deset mesecev zapora.

MURSKA SOBOTA - Na območju Policijske postaje Gornji Petrovci se je zgodil nov primer družinskega nasilja. Osumljenec naj bi umoril svojo izvenzakonsko partnerko, odredili so mu pripor, preiskava pa še poteka.

NEDELJA, 11. septembra

LJUBLJANA - V Vili Podrožnik sta se pred uradnim začetkom vrha voditeljev pobude Brdo-Brioni na dvostranskem srečanju sestala gostitelja vrha, predsednik republike Borut Pahor in njegov hrvaški kolega Zoran Milanović.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je ob formalni potrditvi čestital novemu kralju Združenega kraljestva in držav Commonwealtha, Karlu III.

BAZOVICA - Pri spomeniku na gmajni pri Bazovici je bila slovesnost v spomin na štiri slovenske rodoljube, ki so jih tam ustrelili pred 92 leti. Slavnostni govornik, minister Matej Arčon, je dejal, da se je vredno boriti za popravo krivic, pa tudi za sožitje.

KATOVICE - Odbojkarji so na svetovnem prvenstvu osvojili četrto mesto. Po koncu nastopov v Stožicah, kjer so se uvrstili v polfinale, so v Katovicah izgubili oba dvoboja. Najprej z Italijani za vstop v finale, nato še z Brazilci v tekmi za tretje mesto. Naslov svetovnih prvakov so osvojili Italijani.

EDINBURGH - Športna plezalka Janja Garnbret je še petič v karieri postala zmagovalka seštevka svetovnega pokala v težavnosti.

MONTREAL - Kolesar Tadej Pogačar je zmagal na veliki nagradi Montreala, ki spada v svetovno serijo kolesarstva.

PONEDELJEK, 12. septembra

BRDO PRI KRANJU - Na vrhu pobude Brdo-Brioni so voditelji držav poudarili pomen širitve za stabilnost Zahodnega Balkana. EU so pozvali, naj BiH do konca leta dodeli status kandidatke ter uvede brezvizni režim za celotni Balkan. Čeprav se je srečanje na Brdu končalo brez sklepne deklaracije, ga je predsednik Borut Pahor označil za uspešnega.

LJUBLJANA - Z mesta generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je formalno odšel Jože Golobič, potem ko je po njegovem odstopu 7. 9. soglasje k razrešitvi dala še vlada. Svet zavoda je za v.d. generalnega direktorja imenoval travmatologa Marka Juga.

BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila partnerski sporazum s Slovenijo za porabo 3,26 milijarde evrov evropskih sredstev iz kohezijske politike za obdobje 2021-2027. Sredstva bodo namenjena zmanjšanju razlik med regijami, in sicer s spodbujanjem inovativnosti in konkurenčnosti.

LJUBLJANA - Vladna stran je v pogajanjih s sindikati javnega sektorja sklenila počakati na jesensko gospodarsko napoved Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Ocenjuje, da so trenutno pričakovanja sindikatov previsoka.

LJUBLJANA - Na poziv predsednika republike Boruta Pahorja za mesto ustavnega sodnika so prispeli trije predlogi, in sicer za Nežo Kogovšek Šalamon, Andraža Terška in Andraža Zidarja. Pahor se bo pred odločitvijo posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Pošte Slovenije je Tomaža Kokota razrešil z mesta generalnega direktorja te državne družbe. Razlog so bili poslovno-ekonomski razlogi, družbo pa bo do imenovanja novega generalnega direktorja zastopalo obstoječe poslovodstvo.

TOREK, 13. septembra

LJUBLJANA - DZ je sprejel paket zakonov, ki jih je vlada pripravila v luči aktualnih zaostrenih razmer na energetskih trgih. S poroštvenim zakonom bo država družbam HSE, Gen energija in Geoplin zagotovila do skupno 1,6 milijarde evrov poroštva za dostop do likvidnosti za trgovanje z elektriko in nakup plina izven EU. Novela zakona o oskrbi s plini prinaša dodatno zaščito gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcev, zakon o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo pa bo med drugim vladi omogočil razglasitev višje ali nižje stopnje tveganja pri oskrbi z energijo.

LJUBLJANA - Sodišče EU je odločilo, da je zakon o sodnem varstvu imetnikov kvalificiranih obveznosti bank sporen z vidika monetarnega financiranja in finančne neodvisnosti centralne banke. Odločitev je sprejelo na pobudo slovenskega ustavnega sodišča, ki je do končne opredelitve Sodišča EU prekinilo presojo ustavnosti tega zakona.

LJUBLJANA - Kandidaturo za predsednika republike sta kot prva uradno vložila glasbenik Gregor Bezenšek in vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Bezenšek je ob vložitvi poudaril, da se v tekmo podaja kot neodvisen kandidat s podporo 5673 volivcev. Cigler Kralj, katerega kandidaturo je svet stranke potrdil 9. 9., je kandidaturo vložil s podporo NSi in njenih poslancev. Med prioritetami navaja solidarnost, krepitev gospodarstva in obrambnih sil.

LJUBLJANA - Marta Kos je potem, ko je odstopila od predsedniške kandidature, odstopila še z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda.

LJUBLJANA - Veleposlaniku Slovenije v Washingtonu Tonetu Kajzerju po poročanju časnika Delo grozi odpoklic zaradi zlorabe zaupnega depešnega sistema zunanjega ministrstva, ki ga je predsednik SDS Janez Janša delil na spletu. Tonaj bi storil z namenom politične diskreditacije Nataše Pirc Musar na predsedniških volitvah. Na MZZ zadevo preiskujejo.

LJUBLJANA - Znižali sta se regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest. Bencin se je pocenil za 13,7 centa na 1,354 evra, dizel pa za 8,4 centa na 1,683 evra za liter. Začele so veljati tudi regulirane cene kurilnega olja.

LJUBLJANA - Slovenski regionalno razvojni sklad bo s 16. 9. razveljavil razpis v zvezi z izobraževanji starejših na področju digitalnih kompetenc. Kot je povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, so v pripravi že novi razpisi za izobraževanja starejših.

LJUBLJANA - Začelo se je cepljenje proti covidu-19 z novim cepivom podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron.

LJUBLJANA - Ljubljanski policisti in kriminalisti so v okviru preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja - neuradno gre za afero Fotopub - opravili več razgovorov, ob tem pa so ugotovili, da gre še za druga kazniva dejanja. Odkrili so osem oškodovancev ter tri osumljence.

LJUBLJANA - Sodišče je nekdanjega odgovornega urednika Demokracije Jožeta Biščaka in kolumnista Aleksandra Škorca zaradi spodbujanja sovraštva in širjenja rasističnih idej obsodilo pogojno na pet mesecev zapora, Biščaka pa pogojno na šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

PIRAN - Piran bo do 4. 10. postal kulisa akcijskega filma, ki ga bo snemala tuja snemalna ekipa z zvezdniškimi igralskimi imeni, kot so J. K. Simmons, Halle Berry in Mark Wahlberg. Po pisanju Primorskih novic gre za produkcijo Netflixovega akcijskega trilerja Our Man from Jersey, ki ga režira Julian Farino.

SREDA, 14. septembra

VELENJE - Premier Robert Golob je obiskal Premogovnik Velenje in izrazil razočaranje nad stanjem na deponiji premoga, saj je zaloge za dva tedna. Opozoril je, da je vlada že pred časom HSE naložila uvoz premoga, kar ni najdražja rešitev v pridobivanju elektrike. Predstavniki premogovnika so opozorili na težave pri maksimiziranju izkoristka obstoječih odkopnih polj.

STRASBOURG - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v letnem nagovoru o stanju v EU spregovorila o dosežkih v preteklem letu in ciljih komisije. Med drugim se je zavzela za zmanjšanje porabe elektrike in napovedala omejitev prihodkov podjetij, ki za proizvodnjo elektrike uporabljajo tehnologije, cenejše od plina, s čimer pridobili približno 120 milijard evrov. Po mnenju evroposlancev iz Slovenije je govor na splošno dobro povzel glavne izzive, pogrešali pa so več konkretnih rešitev.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje so v smernice za prihodnje leto vključili tudi programe za zdravljenje posledic dolgotrajnega covida-19 na primarni ravni zdravstva. Delo ekip fizioterapevtov, socialnih delavcev in psihologov bo financiral Zavod za zdravstveno zavarovanje.

LJUBLJANA - Odbor DZ za delo je potrdil vladni predlog sprememb družinskega zakonika. Ta sledi odločitvi ustavnega sodišča, s katero je to istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok.

LJUBLJANA/STRASBOURG - Programski svet RTVS se je na izredni seji seznanil z razmerami v informativnem programu TVS. Razprava je bila namenjena dogodkom 5. 9., ko je del kolektiva s prihodom v studio ob koncu Dnevnika izrazil podporo voditelju Saši Krajncu. Na stanje na RTV je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta opozoril tudi Matjaž Nemec (S&D/SD).

STRASBOURG - Evropski poslanci so podprli direktivo o ustreznih minimalnih plačah v EU, katere namen je izboljšati delovne in življenjske pogoje za vse delavce v EU ter spodbujati gospodarski in socialni napredek. Direktiva ne spreminja sistema minimalne plače v Sloveniji.

CELJE - Na Mednarodnem sejmu obrti in podjetništva, ki bo trajal do 18. 9., je rdeča nit trajnostna prihodnost s poudarkom na samooskrbi. Gospodarski minister Matjaž Han je poudaril pomen podjetništva, zunanja ministrica Tanja Fajon pa je napovedala okrepitev mreže ekonomskih svetovalcev na diplomatskih predstavništvih.

LJUBLJANA - Ministrstvo za obrambo je s podjetjem Timtec Defense podpisalo pogodbo za izvedbo dveh raziskovalno-razvojnih projektov z brezpilotnimi letali v vrednosti skoraj 900.000 evrov.

KOPER - Nemška družba Mutares je končala prevzem koprskega Cimosa, za katerega so Nemci z italijansko družbo TCH pogodbo podpisali maja. V Mutaresu kupnine ne razkrivajo.

KOSTEL - Agencija za varstvo konkurence je podjetju Elektronček Group prižgala zeleno luč za prevzem podjetja Costella. Družbo, ki se ukvarja s polnjenjem mineralne vode in vod z okusi, je prodajala švicarska družba Agrokor v likvidaciji.

LJUBLJANA - Igralka Milena Zupančič je postala prejemnica nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti. Nagrado bodo podelili na Festivalu slovenskega filma Portorož konec oktobra.

BERLIN - Košarkarji Slovenije, sicer branilci naslova evropskih prvakov iz leta 2017, so s porazom proti Poljski v četrtfinalu nepričakovano sklenili evropsko prvenstvo.

ČETRTEK, 15. septembra

LJUBLJANA - Slovenija bo preklicala pogodbo o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. To je po opravljeni reviziji sklenila vlada, ki je ministrstvo za obrambo zadolžila, da do konca leta pripravi novo rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote. Po besedah premierja Roberta Goloba odstop ne pomeni, da Slovenija ne bo izpolnila obljub do zveze Nato. Bivši minister za obrambo Matej Tonin, ki je maja podpisal pogodbo o nakupu 45 boxerjev, je odločitev vlade označil za izjemno škodljivo.

BRDO PRI KRANJU - Na prvem koalicijskem vrhu so se sestali prvaki Gibanja Svoboda, SD in Levice. Poudarili so, da je izpolnjevanje ključnih zavez koalicijske pogodbe, med drugim odstop od nakupa oklepnikov boxer, dokaz dobrega sodelovanja. Ključne prioritete v naslednjih tednih bodo po njihovih besedah priprava proračunskih dokumentov in boljša komunikacija med vsemi vejami oblasti.

LJUBLJANA - Umar je kljub energetski krizi zvišal napoved gospodarske rasti. Letos naj bi dosegla pet odstotkov, prihodnje leto pa 1,4 odstotka. Inflacija naj bi bila konec leta blizu 10 odstotkov, brez vladnih ukrepov bi bila še za okoli dve odstotni točki višja. Leta 2023 naj bi se v povprečju gibala okoli šest odstotkov, leta 2024 pa okoli 2,9 odstotka.

CELJE/LJUBLJANA - V celjski bolnišnici se je ta teden zgodil izredni dogodek. O smrti bolnika, pripeljanega iz enega od domov za starejše, so obvestili svojce drugega, ki je bil na zdravljenje pripeljan skupaj s prvim; umrlega bolnika so že pokopali. Vodstvo bolnišnice je ponudilo odstop, ministrstvo za zdravje je uvedlo izredni strokovni nadzor, je povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Minister je izrazil pripravljenost, da zaradi dogodka odstopi, če bo tako presodil premier Robert Golob, a ta razloga za njegov odstop ne vidi, ministrovo delo pa je ocenil kot odlično.

BRDO PRI KRANJU - Vlada bo novembra, decembra in januarja podvojila višino otroških dodatkov. Kot je napovedal resorni minister Luka Mesec, bo dodatek družina prejela za vse otroke. Ukrep je skupno vreden 63 milijonov evrov.

LJUBLJANA - V koalicijski SD so za predsedniškega kandidata soglasno potrdili evropskega poslanca Milana Brgleza, ob tem pa koalicijski partnerici pozvali, naj kandidaturo podpreta. Gibanje Svoboda naj bi v prvem krogu podprlo neodvisnega kandidata, pa je po seji sveta stranke dejal predsednik Robert Golob.

BRDO PRI KRANJU - Vlada se je seznanila z informacijo o poteku odstranjevanja žične ograje na meji s Hrvaško. Od 15. 7. so odstranili 4142 metrov rezilne žice na območjih policijskih uprav Novo mesto in Maribor.

LJUBLJANA - Vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je ocenil, da se epidemična slika v Slovenija slabša, a je stanje še vedno mogoče obvladati z razmeroma blagimi ukrepi. Ob tem je vse starejše od 60 let pozval k čimprejšnjemu cepljenju proti covidu-19. Reprodukcijsko število po njegovih besedah trenutno znaša 1,2.

LJUBLJANA - Svet NIJZ je zdajšnjima v. d. generalnega direktorja Branku Gabrovcu in v. d. strokovnega direktorja Ivanu Erženu podelil polni mandat za opravljanje funkcije. Soglasje k imenovanjema mora sicer podati še vlada.

LJUBLJANA - Vlada je s položaja glavnega inšpektorja za delo razrešila Jadranka Grlića in z 19. 9. za v. d. glavnega inšpektorja za največ šest mesecev imenovala Luka Lukića.

LJUBLJANA - Vlada v vlogi skupščine DUTB upravnemu odboru DUTB za poslovanje v lanskem letu ni podelila razrešnice. Ugotovila je namreč, da je odbor delovanje uredil v nasprotju z veljavno zakonodajo in statutarno ureditvijo družbe s tem, da je določene odločitve koncentriral v osebi predsednika upravnega odbora družbe. Na tej funkciji je bil takrat Franci Matoz.

LJUBLJANA - SDH je končal postopek nakupa 43,2 odstotka delnic družbe Sava. Zdaj ima v lasti 61,9 odstotka delnic, skupaj s Kad pa 89,96 odstotka. SDH je delež Save za 32 milijonov evrov kupil od sklada York Global Finance Offshore s sedežem v Luxembourgu. Predkupno pravico je uveljavil februarja 2022.

LJUBLJANA - V 81. letu je umrl gledališki in filmski igralec Radko Polič - Rac, prejemnik številnih nagrad. Zaigral je v več kot 100 gledaliških predstavah in prav toliko filmih in radijskih igrah.

LJUBLJANA - Slovenija je zaznamovala praznik vrnitve Primorske k matični domovini. 15. septembra 1947 je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba, s katero je Italija takratni Jugoslaviji med drugim odstopila suverenost nad Zgornjim Posočjem, Vipavsko dolino, večjim delom Krasa in manjšim delom Istre. Državna proslava je bila dan prej v Portorožu. Predsednik republike Borut Pahor je vročil državni odlikovanji Vlasti Pacheiner Klander in Primožu Krečiču.

MARIBOR - S slovensko premiero dokumentarnega filma Poletje 91 režiserja Žige Virca se je v Mariboru začel mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc.

SOFIJA - Na svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki je Jekaterina Vedenejeva osvojila bronasto kolajno v vaji s trakom. To je zgodovinski uspeh za Slovenijo in prva medalja na svetovnih prvenstvih.

MURSKA SOBOTA - V Pomurju se je začelo svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni FAI, na katerem se bo pomerilo 105 tekmovalnih balonov ter še nekateri, tako da jih bo skupno čez 130.

mva/apo/bst
© STA, 2022