Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 19. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

KRANJ/ŠKOFJA LOKA - Gasilci in komunalne službe po državi nadaljujejo z odstranjevanjem posledic četrtkovega neurja. V Kranju je ponoči še enkrat začelo močno pihati in deževati, tako da je ponovno odkrilo tudi nekatere začasno pokrite strehe. Zaradi neurja je bilo v četrtek v Ljubljani in na Gorenjskem nekaj ljudi tudi poškodovanih.

KOPER - Pitna voda bo v slovenski Istri iz pip zagotovo tekla vsaj do druge polovice prihodnjega tedna, napovedujejo na Rižanskem vodovodu. Po tokratnem deževju je nekaj vode znova priteklo tudi iz naravnega izvira Rižane. Vode ni več treba dodatno črpati v strugo. Na območju ne velja več niti opozorilo o požarni ogroženosti naravnega okolja.

LJUBLJANA - Svet stranke Gibanje Svoboda je na četrtkovi seji za tretjega podpredsednika stranke imenoval Mateja Arčona, sicer ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Predsednik stranke Robert Golob pa je za novo generalno sekretarko imenoval poslanko Svobode Tamaro Kozlovič. Prav tako je svet stranke v četrtek sprejel pravilnik o postopku evidentiranja in določanja kandidatov ter list Gibanja Svoboda za lokalne in volitve. S sprejemom tega dokumenta se bodo v stranki začeli uradni postopki priprav stranke na te volitve, ki bodo letos novembra.

CELJE - Kandidaturo za celjskega župana je danes napovedal svetnik Levice Matija Kovač, ki bo na jesenskih lokalnih volitvah nastopal kot neodvisen kandidat. Obsežen program, ki ga je predstavil, posega v vse pore življenja v mestu in je, tako Kovač, zastavljen realistično, v kampanji pa ga bo predstavljal s sloganom Celje - zeleno, urbano, skupno. O morebitni podpori drugih strank se sicer še ne pogovarja, bo pa potem, ko bo zbral podpise volivcev, povabil nekaj strank k podpori in sodelovanju, je napovedal Kovač, ki sicer še naprej ostaja član Levice.

LJUBLJANA - V NSi se zavzemajo za ponovno vzpostavitev pododbora za rakava obolenja odbora DZ za zdravstvo, je poudarila poslanka NSi Iva Dimic. O ponovni vzpostavitvi pododbora bodo član odločali na prvi seji odbora, ki bo predvidoma potekala v prihodnjem mesecu. Ob tem je vlado pozvala, naj uporabi vse kapacitete za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu in nemudoma omogoči izvajanje investicij za prenovo infrastrukture največjih slovenskih bolnišnic.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je po srečanju z direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač dejala, da podpira in spoštuje delo nevladnikov. V delo DZ bi jih vključila v sklopu dveh humanitarnih konferenc na temo otrok in živali, ob tem pa z njimi vzpostavila še dialog glede enakosti spolov in odprave diskriminacije.

LJUBLJANA - V četrtek so v Sloveniji ob 683 PCR-testih in 4657 hitrih antigenskih testih potrdili 1513 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 75 bolnikov, na intenzivni negi pa 12. Umrla sta dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 18.712 aktivnih primerov okužb.

LJUBLJANA - Ob današnjem mednarodnem dnevu humanitarnih dejavnosti varuh človekovih pravic Peter Svetina opozarja, da humanitarne organizacije ne smemo videti le kot nadomestek tega, kar bi morala početi država. Odgovorne je pozval, da humanitarnim delavcem zagotovijo varne delovne pogoje in dostojno plačilo.

LJUBLJANA - Izteka se javna obravnava osnutkov predlogov sprememb več zakonov s področja davkov na čelu z zakonom o dohodnini. S slednjim ministrstvo za finance med drugim predvideva zaustavitev zviševanja splošne olajšave. Do predlaganih sprememb so kritični delodajalci, med sindikati je slišati pozive k večji razbremenitvi srednjega sloja.

LJUBLJANA - Sindikat Mladi plus je z dostavljalci, ki opravljajo dostave za podjetji Wolt in Glovo, pripravil predloge, ki bi izboljšali pogoje njihovega dela. Več kot 100 dostavljalcev vodstvi družb med drugim poziva k povišanju osnove za dostavo, dodatku na kilometre na osnovi realne razdalje ter dodatkoma za amortizacijo in malico, so sporočili.

NOVA GORICA - Hidroelektrarna Solkan po vnovični zaustavitvi v minulem tednu spet obratuje, je razvidno iz sporočila, objavljenega na spletni strani družbe Soške elektrarne Nova Gorica. Obratovanje ene od soških elektrarn so zaradi nizkega vodostaja reke Soče letos zaustavili že dvakrat.

NOVA GORICA - Letošnjega 11. filmskega tabora v Novi Gorici, ki se zaključuje, se je udeležilo 35 otrok iz štirih držav. Poleg slovenskih otrok, med osmim in osemnajstim letom, so na festivalu sodelovali še mladi iz Poljske, Ukrajine in zamejstva v Italiji. Mladi so tokrat s pomočjo filmske govorice raziskovali pojem potovanja v najširšem pomenu.

zc/zc
© STA, 2022