Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 10. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ZAPOROŽJE - Ruske sile, ki zasedajo jedrsko elektrarno v Zaporožju, želijo to nuklearko povezati z omrežjem na Krimu, s tem pa ji lahko škodujejo, je v torek opozoril ukrajinski operater Energoatom. Vodja Energoatoma Petro Kotin je opozoril, da bi bil postopek preklopa izredno nevaren. Moskva medtem zahteva sestanek Varnostnega sveta ZN, na katerem bi razpravljali o nedavnem obstreljevanju nuklearke.

KIJEV - Vojne v Ukrajini ne bo konec, dokler ne bo osvobojen polotok Krim, ki si ga je priključila Moskva, je v torek zvečer opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Krim je ukrajinski in nikoli se mu ne bomo odpovedali, je dejal. Ruska vojna proti Ukrajini in celotni svobodni Evropi se je začela s Krimom in se mora končati z osvoboditvijo Krima, je le nekaj ur po tem, ko je v ruski letalski bazi na Krimu odjeknila vrsta eksplozij, še dejal Zelenski.

KIJEV - V ruskem nočnem raketnem napadu v ukrajinski regiji Dnepropetrovsk nedaleč od jedrske elektrarne Zaporožje je bilo ubitih 13 civilistov, je sporočil guverner regije Valentin Rezničenko. Prav tako naj bi bilo poškodovanih 20 večnadstropnih stavb, vključno z dvema šolama, študentskim domom in kulturnim centrom. V napadu je bilo ranjenih tudi več kot deset ljudiguverner pa je prebivalce ponovno pozval, naj upoštevajo sirene, ki opozarjajo na napade, in poiščejo zatočišče.

TALLINN/HELSINKI - Premierki Estonije in Finske, Kaja Kallas in Sanna Marin, sta evropske države pozvali, naj prenehajo izdajati turistične vizume Rusom. Opozorili sta, da Rusi, ki želijo zaobiti prepoved potovanja v EU z letalom, v Evropo prihajajo preko kopenske meje s tema dvema članicama EU in schengenskega območja. Premierki ocenjujeta, da ruskim turistom ne bi smeli dovoliti počitnic v Evropi, medtem ko Rusija nadaljuje vojno v Ukrajini.

BRUSELJ - Po izteku prehodnega obdobja bo v četrtek v EU začela veljati prepoved uvoza ruskega premoga. Gre za ukrep iz petega svežnja sankcij proti Rusiji, o katerem so se države članice zaradi ruske invazije na Ukrajino dogovorile aprila. Po ocenah Bruslja bo zaradi prepovedi uvoza premoga Rusija letno ob osem milijard evrov. Članice EU so se aprila dogovorile za 120-dnevno prehodno obdobje, v katerem naj bi se evropska industrija prilagodila na prepoved. Cilj ukrepa je oslabiti rusko gospodarstvo.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v Beli hiši v prisotnosti veleposlanikov obeh držav podpisal ratifikacijske dokumente za vstop Finske in Švedske v zvezo Nato. Ob tem je dejal, da je zavezništvo danes trdnejše kot kadarkoli, s Finsko in Švedsko pa bo najmočnejše doslej.

RODOS - V Egejskem morju v bližini grškega otoka Rodos je potonil čoln z migranti. Pogrešajo več deset ljudi, doslej pa so jih iz morja rešili 29, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile grške oblasti. Na čolnu, ki je potonil približno 40 navtičnih milj južno od Rodosa, je bilo po navedbah predstavnika grške obalne straže približno 80 ljudi. Večina rešenih ljudi je iz Afganistana, je sporočila obalna straža.

PARIZ - Na mednarodnem letališču Charles de Gaulle v francoski prestolnici Pariz so dopoldne policisti ustrelili in ubili moškega, ki je pred njimi mahal z nožem, so povedali policijski in letališki viri. Incident se je zgodil na zelo prometnem terminalu, ko je brezdomec začel nadlegovati varnostnike, ki so poklicali obmejno policijo, da ga odstranijo. Moški je sprva ob glasnem preklinjanju odšel, a se je kmalu vrnil in potegnil nož. Zato je eden od policistov nanj streljal.

NEW YORK - Prvi mož Tesle Elon Musk je pred začetkom sodne bitke s Twitterjem prodal za skoraj sedem milijard dolarjev Teslinih delnic. Kot je ob prodaji zapisal najbogatejši Zemljan, je pomembno, da se v primeru, da bi Twitter na sodišču uspel, prepreči urgentna prodaja delnic avtomobilskega proizvajalca. Twitter Muska toži zaradi neizvedenega prevzema.

RICHMOND - V ZDA skoraj 4000 beaglov išče nov dom, potem ko so jih rešili iz vzrejne ustanove v ameriški zvezni državi Virginia, kjer so bivali v nemogočih razmerah, kasneje pa so jih prodajali laboratorijem za poskuse z drogami. Šlo je za domnevno eno največjih reševalnih akcij za pse v ZDA doslej.

PARIZ/BRUSELJ/MADRID ...- V več evropskih državah se že nekaj časa vrstijo odpoklici nekaterih sladoledov Häagen-Dazs, saj so v njih našli sledi rakotvornega etilen oksida. O odpoklicu več vrst sladoledov Haagen-Dazs tako poročajo iz Belgije, Francije in Španije, do odpoklicev pa je prišlo tudi v Sloveniji.

vb/vb
© STA, 2022