Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Število ježev v zahodni Evropi zaradi izgube habitata upada

Hamburg/Wuppertal, 8. avgusta - Okoljevarstveniki poročajo o drastičnem zmanjšanju populacije avtohtonih ježev v zahodni Evropi in opozarjajo, da bo reševanje te vrste sesalcev pred izumrtjem velik izziv. V enem od francoskih zavetišč so ježe označili za polarne medvede na naših vrtovih, s čimer so poudarili vpliv podnebnih sprememb na njihove zmožnosti iskanja hrane.

Kanada, Vancouver.
Jež.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Carsten Schiller, ki vodi nemško naravovarstveno skupino Pro Igel, med glavne vzroke za upadanje števila ježev uvršča uničevanje njihovih naravnih habitatov, predvsem zaradi širjenja monokulturnega kmetovanja, urbanizacije in uporabe insekticidov.

Okoljevarstveniki opozarjajo tudi na pomanjkljive statistične podatke glede avtohtonih divjih živali, zaradi česar je gibanje števila ježev na določenem območju težko spremljati, oceniti njihovo ogroženost in sprejeti ustrezne ukrepe za njihovo zaščito.

msc/lkr/msc
© STA, 2022