V središču zaslišanja o napadu na kongres Trumpovi pritiski na pravosodno ministrstvo

Washington, 24. junija - Odbor za preiskavo ozadja napada privržencev Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja se je včeraj na svojem petem javnem zaslišanju osredotočil na to, kako je Trump s svojimi sodelavci pritiskal na zvezno pravosodno ministrstvo, da predsedniške volitve 2020 razglasi za neveljavne.

ZDA, Washington.
Podporniki nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa so 6. januarja 2021 nasilno vdrli v poslopje ameriškega kongresa in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Zaslišanje je razkrilo skupino republikanskih kongresnikov, ki je skupaj s Trumpom delala načrte glede spremembe rezultata volitev, nato pa v strahu pred kasnejšim kazenskim pregonom prosila za pomilostitev.

Javna zaslišanja odbora, v katerem republikanci niso hoteli sodelovati, imajo presenetljivo veliko gledanost v ZDA in doslej so po anketi televizije ABC prepričali 60 odstotkov Američanov, da si Trump zasluži kazenski pregon.

Odbor je sprva načrtoval šest zaslišanj do konca junija, vendar pa bodo ta sedaj tudi julija, ker odkrivajo nove dokaze.

akt/rp/spo/akt
© STA, 2022