Severna Makedonija dobila novega premierja

Skopje, 17. januarja - Makedonski parlament je sinoči potrdil novo vlado socialdemokrata Dimitarja Kovačevskega, s čimer se je v državi končala dvomesečna politična kriza. Novi premier je bil v vladi svojega predhodnika Zorana Zaeva, ki je decembra odstopil po porazu stranke na jesenskih lokalnih volitvah, namestnik finančnega ministra. Zaev mu je danes že predal posle.

Severna Makedonija, Skopje.
Makedonski parlament je v nedeljo zvečer socialdemokrata Dimitarja Kovačevskega izvolil za novega predsednika vlade, s čimer se je v državi končala dvomesečna politična kriza. Kovačevski je bil v vladi svojega predhodnika Zorana Zaeva, ki je odstopil po porazu stranke na jesenskih lokalnih volitvah, namestnik finančnega ministra.
Foto: Xinhua/STA

Za vlado Kovačevskega, doktorja ekonomskih znanosti in vodjo stranke SDSM, je v sobranju glasovalo 62 poslancev, proti jih je bilo 46.

47-letni novi premier je v predstavitvi dejal, da je glavni cilj njegove vlade doseči trajno in trdno gospodarsko rast. Napovedal je tudi nadaljevanje prizadevanj za vstop v EU ter reševanje energetske krize.

V vladni koaliciji so tako kot v vladi Zaeva poleg SDSM še največja albanska stranka Demokratična unija za integracijo ter dve manjši stranki.

vr/sk/vr
© STA, 2022