Po smrti Sassolija obžalovanje ob izgubi "velikega Evropejca"

Bruselj/Ljubljana, 11. januarja - Vrh evropske politike se z obžalovanjem in tudi presenečenjem odziva na novico o davišnji smrti predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija. Počivaj v miru David, moj dragi prijatelj, je na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Belgija, Bruselj.
Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je umrl zgodaj davi v bolnišnici v kraju Aviano na severovzhodu Italije. Star je bil 65 let.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pokojnega označil kot iskrenega in strastnega Evropejca, katerega človeško toploto, velikodušnost, prijaznost in nasmeh že pogreša.

Odzvali so se tudi v evropskih političnih skupinah, številni evropski poslanci in komisarji, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde in šef evroskupine Paschal Donohoe ter premierji več evropskih držav.

Žalost in hvale prihajajo iz različnih političnih taborov in držav. Večina ga označuje kot velikega Evropejca in demokrata.

jav/set/jav
© STA, 2022