Vsak lahko z majhnimi koraki pripomore k zmanjšanju ogljičnega odtisa

Ljubljana, 1. januarja - Vsak lahko z majhnimi koraki prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa in boljši skrbi za okolje, je bistvo misije Triglavski ledenik, ki poteka pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije in Pivovarne Laško Union. Ob novem letu zato vse pozivajo, da sprejmejo različne izzive in tako pripomorejo k zmanjšanju lastnega ogljičnega odtisa.

Pokljuka.
Pogled na Triglav.
Foto: Katja Dovžan/STA

Ljubljana.
Del vzorčnega ledu s Triglavskega ledenika, ki bo do februarja 2022 s hibridnim vozilom potoval do Pekinga, kjer bo razstavljen v sklopu zimskih olimpijskih iger Peking 2022.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Organizatorji so na spletni strani projekta predstavili različne izzive, pri čemer vsak opravljeni izziv pripomore k zmanjšanju ogljičnega odtisa. Izzivi so zelo različni in so povezani s hojo v gore, energetsko učinkovitostjo, transportom, uživanjem sezonske in lokalno pridelane hrane ter vestnim ločevanjem odpadkov.

Glavni del misije Triglavski ledenik je sicer potovanje kosa Triglavskega ledenika na zimske olimpijske igre v Peking, s čimer želijo opozoriti na vpliv globalnega segrevanja.

kad/bg/kk
© STA, 2022