Predsednik Pahor bo z redom za zasluge odlikoval Slovensko izseljensko matico

Ljubljana, 15. decembra - Predsednik republike Borut Pahor bo danes na slovesnosti v predsedniški palači Slovenski izseljenski matici vročil državno odlikovanje red za zasluge za neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske identitete in kulture pri Slovencih v tujini. Medaljo za zasluge bo podelil Slovenskemu deželnemu gospodarskemu združenju in Saši Verbiču.

Ljubljana.
Predsednik republike Borut Pahor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenskemu deželnemu gospodarskemu združenju bo predsednik republike medaljo za zasluge izročil za pomembno in vodilno vlogo na področju čezmejnega gospodarskega povezovanja v Furlaniji-Julijski krajini ter za 75 let dragocenega ohranjanja slovenstva v Italiji.

Predsedniku nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji Saši Verbiču, ki je tudi predsednik Društva Slovencev v Beogradu - Društva Sava, jo bo podelil za dolgoletno uspešno delo za ohranjanje in uveljavljanje slovenske skupnosti v Srbiji, so sporočili iz urada predsednika republike.

Združenje Slovenska izseljenska matica, ki letos praznuje 70 let delovanja, je slovenska nevladna organizacija za Slovence po svetu, ki je bila ustanovljena 9. januarja 1951 v Ljubljani. Namen društva je pospeševati stike med domovino in Slovenci po svetu ter njihovimi potomci na narodnostnem, kulturnem, socialnem in gospodarskem področju. V ta namen posreduje leposlovne, znanstvene in druge knjige, časnike, časopise, filme in drugo kulturno, umetniško in znanstveno gradivo. Organizira tudi srečanja izseljencev v domovini, gostovanja Slovencev iz domovine v tujini in obratno, pomaga izseljencem pri ohranjanju in učenju slovenskega jezika in kulturnega izročila ter organizira razstave in ekskurzije, piše na spletni strani urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ob visokem jubileju je urad oktobra letos podelil združenju priznanje za izjemno vlogo pri povezovanju slovenske izseljenske skupnosti z matično domovino in ohranjanje slovenske narodne identitete in kulturne dediščine med rojaki po svetu.

Slovensko deželno gospodarsko združenje (SDGZ) povezuje podjetja avtohtone slovenske narodne skupnosti v Italiji kot edino gospodarsko združenja slovenske manjšine v Italiji.

vr/mlj
© STA, 2021