Putin Vučiću obljubil nespremenjeno ceno plina čez zimo

Soči, 25. novembra - V prihodnjega pol leta se cena ruskega plina ne bo višala in bo ostala pri 270 dolarjih za tisoč kubičnih metrov, je po današnjem srečanju z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom povedal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Rusija, Soči.
Ruski predsednik Vladimir Putin je v Sočiju gostil srbskega predsednika Aleksandra Vučića, s katerim sta govorila predvsem o gospodarskem sodelovanju, vključno z dobavo ruskega plina Srbiji. Putin je izrazil pripravljenost podpreti dogovor o vprašanju Kosova, če ga bosta Beograd in Priština dosegla.
Foto: Predsedništvo Srbije/Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Dobava ruskega plina Srbiji je bila glavna tema današnjega obiska Vučića v Rusiji pogovorov, kar je bilo povsem pričakovano. Srbija je namreč v celoti odvisna od ruskega plina, desetletna pogodba, ki jo ima sklenjeno z ruskim distributerjem plina, energetskim gigantom Gazpromom, pa se izteče konec letošnjega leta.

Že nekaj časa tako potekajo pogajanja o novem aranžmaju, ki so spričo aktualne plinske krize v Evropi in rekordno visokih cen plina posebej zanimiva tudi za širšo javnost. Putin je danes med srečanjem dejal, da bosta državi zagotovo našli sprejemljivo rešitev.

jav/mlj/jav
© STA, 2021