Ministrstvo za zmanjšanje količin odpadne hrane

Ljubljana, 22. novembra - V Sloveniji je lani nastalo 143.570 ton odpadne hrane, od tega 74.764 ton v gospodinjstvih. Med letoma 2015 do 2020 so se količine odpadne hrane povečale za sedem odstotkov. Vsak prebivalec je v povprečju lani ustvaril 68 kilogramov odpadne hrane, opozarja ministrstvo za okolje in prostor.

Ljubljana.
Zajemalka v posodi za omako, omaka, hrana, jed, kosilo.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Ob tem na ministrstvu spominjajo, da hierarhija ravnanja z odpadki najvišjo prioriteto namenja preprečevanju in zmanjševanju nastajanja odpadne hrane, najmanj zaželeno pa je, da še užitna hrana postane odpadek.

Po vsej Evropi obeležujemo evropski teden zmanjševanja odpadkov. Ozaveščevalna akcija letos v ospredje postavlja ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov v sistemu krožnih skupnosti, pri čemer je poseben poudarek na pomenu sodelovanja in solidarnosti.

mg/jb
© STA, 2021