Za obnovo suhozidov v Sloveniji se pričakuje tudi evropska sredstva

Izola, 15. oktobra - Za obnovo suhozidov kot dela kulturne krajine so v sosednji Furlaniji - Julijski krajini uspeli počrpati dva milijona evrov evropskih sredstev, je na današnji predstavitvi skupnih dosežkov na področju gradnje suhozidov navedel Erik Masten iz Kmečke zveze.

Izola, občina.
Predstavitev skupnih dosežkov na področju gradnje suho zidov v Sloveniji.
Predstavnik Kmečke zveze iz Trsta Erik Masten, direktor JZ za spodbujanje podjetništva in razvojnih projektov Občine Izola Iztok Škerlič, državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Anton Harej in predsednik Partnerstva kraške suho gradnje Danilo Antoni.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Izola, občina.
Predstavitev skupnih dosežkov na področju gradnje suho zidov v Sloveniji.
Direktor JZ za spodbujanje podjetništva in razvojnih projektov Občine Izola Iztok Škerlič, državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Anton Harej in predsednik Partnerstva kraške suho gradnje Danilo Antoni.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Tudi v izolskem zavodu za spodbujanje podjetništva, ki je kot partner v evropskem projektu Inherit sodeloval pri popisu suhozidov na Primorskem, se nadejajo evropskega denarja za ta namen. Popis bo namreč tudi osnova za nadaljnje delo in zagotovitev evropskih sredstev za njihovo obnovo.

Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Anton Harej je pojasnil, da bodo tudi suhozidovi gotovo vključeni v financiranje iz evropskih sredstev v okviru skupne kmetijske politike, vendar o številkah še ni mogel govoriti. Konkretni razpisi pa bodo po njegovih besedah predvidoma objavljeni v letu 2023.

miv/mrn/mrn
© STA, 2021