Lani podražitev večine osnovnih živilskih izdelkov

Ljubljana, 12. oktobra - V letu 2020, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19, se je večina osnovnih živilskih izdelkov podražila. Najbolj so se podražili jabolka, za 35,4 odstotka, in mleto mešano meso, za 22,8 odstotka, je pred svetovnim dnevom hrane, 16. oktobrom, danes objavil statistični urad.

Dobrepolje.
Trgovina, nakupovanje, potrošništvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Jajca, pakirana po 10 kosov, so se lani glede na leto 2019 podražila za 9,8 odstotka, kilogram kruha za 6,6 odstotka in liter mleka za 4,1 odstotka. Medtem pa se je krompir pocenil za 18,9 odstotka.

Povprečen Slovenec je sicer lani za prehrano v povprečju porabil 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit, 88 kilogramov mesa, 64 kilogramov krompirja, pet kilogramov riža in en kilogram medu.

kk/kk
© STA, 2021