Laschet kljub negotovem rezultatu napovedal oblikovanje koalicije

Berlin, 26. septembra - Vodja krščanskih demokratov Armin Laschet je danes kljub negotovem rezultatu na parlamentarnih volitvah v Nemčiji napovedal poskus oblikovanja koalicije. Priznal je tudi, da ni zadovoljen z rezultati volitev. Glede na vzporedne rezultate osrednjih nemških televizij je konservativna unija sicer tik za socialdemokrati.

Nemčija, Aachen.
Kanclerski kandidat konservativne unije CDU/CSU Armin Laschet ob oddaji glasu ni prepognil glasovnice, tako da je bilo vidno, kako je glasoval. Številni mediji so poročali o dogodku in se spraševali, ali bodo Laschetov glas razveljavili, a volilna komisija je na Twitterju sporočila, da je Laschetov glas veljaven.
Foto: dpa/STA

Laschet je v prvem odzivu po volitvah napovedal, da bo Nemčija prvič v svoji zgodovini imela koalicijo iz treh strank. Mi kot unija smo dobili od volivcev jasno nalogo. Glas za unijo je glas proti levo usmerjeni vladi. Zato bomo naredili vse, da oblikujemo vlado pod vodstvom unije, je napovedal.

Glede na vzporedne rezultate televizij ZDF in ARD je sicer konservativna unija tik za socialdemokrati. SPD naj bi osvojila od 24,9 do 25,6 odstotka glasov, CDU/CSU pa od 24,4 do 24,7 odstotka glasov.

sk/set/sk
© STA, 2021