Raziskava: Uporaba titanovega dioksida v živilih se zmanjšuje
Ljubljana, 26. septembra - Raziskava Inštituta za nutricionistiko in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v katero je bilo vključenih 12.644 predpakiranih živil, razpoložljivih v Sloveniji v letih 2017 in 2020, je pokazala, da se je v roku teh treh let uporaba aditiva titanov dioksid, ki ima oznako E171, v živilih zmanjšala s štirih na dva odstotka.
Titanov dioksid se v živilih uporablja predvsem zaradi estetskih razlogov, dodaja se z namenom, da se doseže lepa in čista bela barva oz. videz motnosti. Najpogosteje je prisoten v sladkarijah, žvečilnih gumijih in pekovskih izdelkih.
Maja letos je bil titanov dioksid s strani Evropske agencije za varnost hrane prepoznan kot aditiv, ki zaradi morebitne genotoksičnosti ni več varen za uporabo v živilih. S strani Evropske komisije se pričakuje še zakonodajna ureditev prepovedi uporabe tega aditiva v živilih.