ZDA, Velika Britanija in Avstralija sklenile novo varnostno zavezništvo Aukus

Washington, 16. septembra - Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so včeraj napovedali sklenitev novega zavezništva v Indopacifiški regiji - Aukus, ki bo med drugim opremilo Avstralijo s podmornicami na jedrski pogon. ZDA zatrjujejo, da ne gre za potezo usmerjeno proti Kitajski.

Avstralija, Canberra.
Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije, Joe Biden, Boris Johnson in Scott Morrison so na virtualni konferenci napovedali sklenitev novega zavezništva v Indopacifiški regiji (Aukus), ki bo med drugim opremilo Avstralijo s podmornicami na jedrski pogon.
Foto: dpa/STA

Aukus so skupaj na virtualni konferenci naznanili predsednik ZDA Joe Biden ter premierja Velike Britanije in Avstralije, Boris Johnson in Scott Morrison.

Države znotraj zavezništva bodo delile informacije na področju umetne inteligence, računalniških zmogljivosti ter podvodnih obrambnih zmogljivosti. Sem sodi pomoč Avstraliji, da pride do podmornic na jedrski pogon. Načrt za podmornice na jedrski pogon bodo razvili v prihodnjih 18 mesecih, gradili pa jih bodo v Adelaidi.

Najava novega zavezništva prihaja v času, ko so se odnosi med ZDA in Kitajsko spet poslabšali.

mlj/rp/mlj
© STA, 2021