Papež pri slovaških Romih proti stigmatizaciji

Košice, 14. septembra - Papež Frančišek je tretji dan obiska Slovaške danes obiskal romsko naselje Lunik IX v mestu Košice na vzhodu države. Ob tej priložnosti je sveti oče kritiziral izključevanje Romov kot narodne skupnosti in se zavzel proti stigmatizaciji. Integracija je po njegovih besedahpot za mirno sobivanje.

Slovaška, Košice.
Papež Frančišek je tretji dan obiska Slovaške danes obiskal romsko naselje Lunik IX v mestu Košice na vzhodu države. Ob tej priložnosti je sveti oče kritiziral izključevanje Romov kot narodne skupnosti.
Foto: dpa/STA

Naselje, ki so ga poimenovali po vesoljski raketi, je bilo sprva delavsko naselje, kasneje pa je vlada tam naselila Rome. Velja za največje romsko naselje v Srednji Evropi. Trenutno v njem živi od 5000 do 6000 Romov.

Papež je imel danes na programu v Košicah še srečanje z mladimi. Je pa že pred tem obiskal mesto Prešov na vzhodu Slovaške, kjer je skupaj z več kot 30.000 verniki obhajal mašo po bizantinski liturgiji. V pridigi je posvaril pred zlorabo križa kot krščanskega simbola v politične namene.

mlj/sk/mlj
© STA, 2021