Tedenski pregled - Slovenija od 30. 7. do 5. 8.

Ljubljana, 6. avgusta - V Sloveniji se število okužb s koronavirusom povečuje, prevladuje zelo nalezljiva različica delta. Oblasti pozivajo k cepljenju, saj se bo v nasprotnem primeru težko izogniti vnovičnemu omejevanju javnega življenja. Počitnice so v polnem teku, tudi z gnečo na mejnih prehodih in cestah. Na OI v Tokiu so slovenski košarkarji za las zgrešili finale.

PETEK, 30. julija

VARAŽDIN - Predsednik Borut Pahor in nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor sta s srečanjem na Trakošćanu obeležila 12. obletnico dogovora, ki je vodil v deblokado hrvaških pogajanj z EU in podpis arbitražnega sporazuma. Izpostavila sta velik pomen dogovora in zatrdila, da danes ne bi ravnala nič drugače. Pahor je dejal, da je kljub še vedno različnim stališčem Slovenije in Hrvaške problem meje rešen, nerešena ostaja zgolj demarkacija, kar bo slej ko prej uvidela tudi Hrvaška.

LJUBLJANA - Državni proračun je v prvi polovici leta zabeležil primanjkljaj v višini 1,946 milijarde evrov. To je malenkost več od primerljivih lanskih 1,917 milijarde evrov. Proračunski odhodki so se v medletni primerjavi povečali za 18 odstotkov, predvsem zaradi rasti sredstev za zaposlene, subvencij, transferov posameznikom in gospodinjstvom, rast prihodkov pa je znašala 25,3 odstotka, zlasti zaradi višjih davčnih prihodkov.

MURSKA SOBOTA/LJUBLJANA - Minister za zdravje Janez Poklukar se je sestal s predstavniki pomurskih zdravstvenih ustanov. Za uspešnost cepljenja je po njegovih besedah potrebna narodna enotnost kot leta 1990. Če ustrezne precepljenosti (65- do 70-odstotne) ne bomo dosegli, bomo po sedanjih kazalnikih sredi novembra, kot je dejal, dosegli številke, ki so bile marca podlaga za zapiranje družbe.

LJUBLJANA - NIJZ je sporočil, da je na voljo prenovljena anonimna mobilna aplikacija za preverjanje evropskega digitalnega covidnega potrdila, namenjena organizatorjem kulturnih in športnih prireditev in javnih shodov ter gostincem in ponudnikom nastanitev. Ti morajo v skladu z vladnimi odloki preverjati izpolnjevanje PCT pogojev udeležencev prireditev in gostov. Informacijski pooblaščenec je 1. 8. objavil, da z nobeno različico aplikacije NIJZ za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT ni seznanjen. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je na zaprosilo NIJZ rok za pisni odgovor glede obdelave osebnih podatkov s pomočjo aplikacije podaljšala do 6. 8.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev gostinstva in turizma se je zaradi zaostrovanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa, pritiskov ter delitev na cepljene in necepljene, ki da povzročajo razdor med zaposlenimi, s pismom obrnil na varuha človekovih pravic Petra Svetino. Stanje ocenjujejo kot alarmantno. Tudi predstavniki malega gospodarstva od vlade še vedno pričakujejo več informacij glede preverjanja pogojev PCT. Odlok, ki med drugimi gostincem nalaga preverjanje PCT, je sicer že v presoji na ustavnem sodišču.

LJUBLJANA - Cene življenjskih potrebščin so se v Sloveniji julija na letni ravni v povprečju zvišale za dva odstotka. Na mesečni ravni so bile višje za 0,4 odstotka. Na rast letne inflacije so najbolj vplivale podražitve naftnih derivatov, na mesečno pa višje cene počitniških paketov, je sporočil statistični urad.

LJUBLJANA - Policiji Slovenije in Italije sta obnovili mešane patrulje za skupen nadzor meje med državama in predvsem za preprečevanje nezakonitih migracij na t. i. balkanski migracijski poti. Skupno patruljiranje na meji so obnovili po več kot letu dni, potem ko so ga prekinili zaradi pandemije covida-19.

LJUBLJANA - Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough je programskemu svetu predlagal razrešitev direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak. Med razlogi je navedel padec gledanosti programov TVS, nespoštovanje statuta javnega zavoda, obenem pa naj ne bi bila dovolj skrbna pri poslovanju TVS s podjetjem, ki je v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov TVS. Gorščakova ne namerava odstopiti, saj ocenjuje, da delo dobro opravlja in da ji s strokovnega vidika ni mogoče ničesar očitati.

LJUBLJANA/MARIBOR - Vodstvo Časnika Večer je zaposlenim predstavilo izčlenitev dejavnosti založništva, ki jo bodo s septembrom skupaj z zaposlenimi prenesli na novoustanovljeno družbo Večer mediji, to pa nato prodali. Vodstvo je zagotovilo, da za zaposlene in tudi za pogodbene sodelavce ne bo sprememb, prav tako naj bi nadaljevali z izvajanjem začrtanega digitalnega razvoja, je povedala vodja sindikata v družbi Branka Bezjak. Direktor družbe Časnik Večer Miha Klančar je povedal, da bo novo družbo predvidoma prevzelo šest novih družbenikov, kdo, pa ni razkril; po neuradnih podatkih naj bi šlo za družbe iz kroga Martina Odlazka.

SOBOTA, 31. julija

LJUBLJAN/METLIKA - Na vrhuncu poletne turistične sezone je bil konec tedna močno povečan promet na cestah in mejnih prehodih. Na mejnih prehodih s Hrvaško je bilo za prestop meje potrebno čakati več ur, nastali so večkilometrski zastoji. Na protestnem shodu je v Metliki pa so prebivalci opozorili na nevzdržnost razmer zaradi prometnih zamaškov oz. večkilometrskih kolon vozil, ki nastajajo na glavni prometnici ob prehajanju mejnega prehoda s Hrvaško in pozvali k rešitvam. Začeli so tudi zbirati podpise pod peticijo za prepoved tranzitnega tovornega prometa skozi Metliko do izgradnje južnega dela tretje razvojne osi.

KRANJSKA GORA - Pod Vršičem je bila tradicionalna slovesnost pri Ruski kapelici, s katero so obeležili tudi prvi dan slovensko-ruskega prijateljstva. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je izpostavil, da bi Slovenija lahko bila "točka prijateljstva in miru" in igrala vlogo povezovalca. Rusko delegacijo na slovesnosti je vodil podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Konstantin Kosačev, rusko pravoslavno cerkev pa je predstavljal nadškof Ruzskij Tihon, vodja Berlinsko-nemške škofije.

LJUBLJANA - V regijskem centru za ravnanje z odpadki na Cesti dveh cesarjev je izbruhnil požar. Zagoreli so kosovni odpadki na okoli 500 kvadratnih metrov površine.

ČATEŽ OB SAVI - Umrl je voznik avtomobila italijanskih registrskih oznak, sopotnika (vsi državljani Pakistana) pa sta bila poškodovana. Voznik ni upošteval znakov policistov, ki so ga skušali ustaviti, temveč je zapeljal na avtocesto in trčil v odbojno ograjo.

BELJAK - Pod Velikim Klekom na avstrijskem Koroškem so našli mrtvega slovenskega alpinista, ki so ga pogrešali od srede. Domnevajo, da je v slabem vremenu zašel in se ponesrečil.

TOKIO - Metalec diska Kristijan Čeh, eden od favoritov za odličja, je v svojem prvem olimpijskem nastopu osvojil peto mesto, strelka Živa Dvoršak pa je bila sedma v kraljevski preizkušnji - trojnem položaju.

NEDELJA, 1. avgusta

TRBIŽ - Na Svetih Višarjah, romarskem središču na tromeji med romanskim, slovanskim in germanskim svetom, je potekalo 33. romanje Treh Slovenij. Tokrat sta ga zaznamovala predvsem nevihta in dež, zaradi česar so ustavili delovanje žičnice. Velik del udeležencev zato ni mogel priti do cerkve na Svetih Višarjah.

LJUBLJANA - Premier Janez Janša in predsednik Litve Gitanas Nauseda sta voditelje držav članic EU v skupnem pismu pozvala k nadaljnjim aktivnostim v podporo litvanskim oblastem, ki se zaradi porasta nezakonitih migracij iz Belorusije soočajo s težkimi razmerami.

LJUBLJANA - Premier Janez Janša je tvitnil, da je beloruska atletinja Kristina Timanovska dobrodošla v Sloveniji, potem ko jo je beloruski olimpijski komite zaradi kritičnega javnega nastopa odstranil iz ekipe in jo želel poslati domov; Timanovska je odklonila vrnitev in zaprosila za zaščito, nato pa s humanitarnim vizumom odpotovala na Poljsko.

PONEDELJEK, 2. avgusta

LJUBLJANA - Slovenija se sooča s četrtim valom epidemije. Število primerov - v 98 odstotkih prevladuje različica delta - vztrajno narašča. Na IJS so ocenili, da je zaželena precepljenost odrasle populacije nad 90 odstotkov.

LJUBLJANA/FRANKFURT - Stresni testi slovenskega bančnega sistema, ki sta jih izvedla slovenski in evropski bančni regulator, so potrdili stabilnost sistema in primerno kapitalsko ustreznost tudi ob neugodnem scenariju. Kljub temu morajo banke ob izzivih, povezanih s covidom-19, še naprej pravilno meriti in upravljati kreditno tveganje, so opozorili v Banki Slovenije.

LJUBLJANA - Telekomunikacijski operater Telemach je na Okrožnem sodišču v Ljubljani zaradi domnevnih kršitev regulatornih odločb in zlorabe prevladujočega položaja vložil tožbo zoper Telekom Slovenija. Zahteva plačilo škode v višini 28,8 milijona evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 1. junija letos do plačila.

BRUSELJ - Evropska komisija je na podlagi začasnega okvira za državne pomoči odobrila slovensko shemo v podporo podjetjem v različnih sektorjih, ki jih je prizadela epidemija covida-19, v vrednosti 22,8 milijona evrov.

BRNIK - Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je povezan odslej tudi z Madridom. Povezavo zagotavlja španski letalski prevoznik Iberia, ki bo v špansko prestolnico do konca avgusta letel dvakrat tedensko.

CELJE - Prejemnik zlatnika poezije 2021 je Milan Jesih, in sicer za življenjski pesniški opus, ustvarjalni prispevek k slovenski kulturi in literaturi ter za žlahtnost pesniškega jezika.

LJUBLJANA - S koncertom metalske zasedbe Black Ivy se je v Centru slovanskih kultur France Prešeren v Trnovem začel 30. festival Trnovfest.

TOREK, 3. avgusta

LJUBLJANA - Število okužb s koronavirusom narašča. V ponedeljek so ob 1773 PCR testih potrdili 181 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 10,2 odstotka, kar je 71 odstotkov več okužb kot pred tednom dni. Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je opozorila, da je v Sloveniji več kot tretjina starejših od 50 let še vedno nezaščitenih proti covidu-19. Po njenih besedah je izjemno pomembno, da se ta populacija že v avgustu precepi proti covidu-19, sicer nas jeseni čaka katastrofa, saj bodo bolnišnice znova prenapolnjene s covidnimi bolniki. Glede poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 je dejala, da v Sloveniji čakamo na odločitev Evropske agencije za zdravila. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar pa je dejal, da smo že v četrtem valu epidemije ter napovedal, da bodo k cepljenju pozvali vse starejše od 50 let.

LJUBLJANA - Vlada je pripravila predlog novele zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki bo v javni razpravi do 3. 9. Med cilji so uskladitev določb s pravnim redom EU, ureditev avtomatiziranega preverjanja registrskih tablic v javnem prometu v skladu z odločbo ustavnega sodišča in učinkovitejše delovanje policije pri opravljanju nalog.

KOZINA - Na enem od gradbišč bodočega drugega tira železnice med Divačo in Koprom so začeli z betoniranjem prvih 100 od skupno 215 metrov viadukta Glinščica. Kot je ob tej priložnosti napovedal generalni direktor družbe 2TDK Pavel Hevka, bo objekt zgrajen v roku, jeseni naj bi prišle na vrsti servisne cevi, po novem letu pa dela na glavnih ceveh.

DVOR PRI ŽUŽEMBERKU - Hudo neurje s točo, ki je zajelo območje Občine Žužemberk, je po oceni tamkajšnjega župana Jožeta Papeža povzročilo katastrofalne posledice. Na Dvoru je v približno petkilometrskem premeru skoraj popolnoma uničilo vrtnine in poljščine. Veliko škode je nastalo tudi v vinogradih.

LJUBLJANA - Objava predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot in odgovornega urednika NTA Urbana Purgarja, ki je nedavno na družbenem omrežju Twitter poveličeval Hitlerja, je med več političnimi strankami sprožila ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. S tvitom se bodo ukvarjali tudi na ljubljanskem okrožnem tožilstvu.

BREŽICE - Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je zrušila ob lanskem potresu na Hrvaškem močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

LJUBLJANA - V programu Filma pod zvezdami je bila predpremiera filma Nekoč so bili ljudje v režiji Gorana Vojnovića, v katerem se v navezavi na begunsko tematiko odvija osebna drama protagonistov in njihovih bližnjih.

SREDA, 4. avgusta

LJUBLJANA - Na podlagi ugotovitev strokovnih nadzorov, ki ju je odredil generalni direktor policije Anton Olaj glede varovanja neorganiziranega javnega shoda 25. junija ter kršitev javnega reda in miru pred državnim zborom med 5. in 7. julijem, so trem policistom PU Ljubljana vročili pisno opozorilo pred redno odpovedjo delovnega razmerja. V sindikatu policistov menijo, da gre za nezakonit ukrep.

LJUBLJANA - Med 30 covidnimi bolniki, ki so trenutno nameščeni v slovenskih bolnišnicah, so večinoma starejši ljudje. Najmlajši v UKC Ljubljana je star 29 let in najstarejši 87 let, v UKC Maribor pa so sprejeli tudi mladostnika. Novo poročilo o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju pa navaja, da so doslej prejeli 155 prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju. Doslej je bilo polno cepljenih 39 odstotkov prebivalstva.

LJUBLJANA - Tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta vložila novo tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, so sporočili iz upravnega sodišča. Zadevo bodo obravnavali kot nujno v času poletnih sodnih počitnic. Tožilca sta tožbo vložila zoper sklep vlade, sprejet 27. maja, ki sta ga vendarle prejela. Sodišče je že poslalo tožbo z zahtevo za izdajo začasne odredbe toženi stranki v odgovor. Ker so predvideni kratki roki, sodišče odziv vlade pričakuje prihodnji teden.

LJUBLJANA - Brezposelnost v Sloveniji se je julija, že šesti mesec zapored, zmanjšala. Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo konec julija registriranih 70.655 brezposelnih, kar je 0,6 odstotka manj kot junija in 21 odstotkov manj kot julija lani.

LJUBLJANA/SKOPJE - Enota skoraj 50 pripadnikov gasilskih enot in civilne zaščite iz Slovenije je odšla na pomoč Severni Makedoniji v boju z uničujočimi gozdnimi požari. Iz uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da bo šlo za zahtevno intervencijo.

LJUBLJANA - Slovenija bo Zelenortskim otokom v okviru humanitarne pomoči ob epidemiji covida-19 brezplačno namenila 150.000 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca.

TOKIO - Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta v razredu 470 olimpijski nastop sklenili na petem mestu. Maruša Mišmaš Zrimšek pa je bila v teku na 3000 metrov zapreke šesta.

ČETRTEK, 5. avgusta

LJUBLJANA - NIJZ je napovedal objavo nove aplikacije za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT, potem ko je začel veljati v sredo zvečer sprejeti vladni odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT. V primeru odčitavanja kode QR v aplikaciji bosta poleg statusa preverjane osebe (prebolel, cepljen, testiran) na vpogled tudi osebno ime in letnica rojstva.

LJUBLJANA - Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je napovedala prekinitev inšpekcijskega postopka o ustreznosti odloka o preverjanju pogojev PCT, s katerim je vlada določila način obdelave osebnih podatkov, saj ga bo prepustila v presojo ustavnemu sodišču. Sicer razume epidemiološke razmere in nujnost ukrepov, a opozarja, da lahko v skladu z ustavo določa obdelavo osebnih podatkov le zakon, ne pa vladni odlok.

LJUBLJANA - Predstavniki vzgoje in izobraževanja so na sestanku na ministrstvu za zdravje prejeli predvsem informacije o trenutnem epidemiološkem stanju v državi. Seznanili so jih tudi s pogoji PCT, dobili so določene informacije glede testiranj, niso pa izvedeli, kako bo potekal pouk jeseni.

LJUBLJANA - Premier Janez Janša je v intervjuju za poljsko tiskovno agencijo PAP poudaril, da je pravo Evropske unije nad nacionalnimi zakoni, ne pa tudi nad ustavami držav članic. Ob tem je izpostavil pomen razumevanja zgodovinskih okoliščin in izhodišč posameznih držav članic, tudi v luči neodvisnosti sodstva.

LJUBLJANA - Promet z nepremičninami se je v koronskem letu 2020 zmanjšal, cene nepremičnin pa so rasle naprej. V začetku tega leta je po normalizaciji poslovanja število transakcij poskočilo in bilo aprila na približno enaki ravni kot v letu pred epidemijo. Rast cen se je še nekoliko pospešila, so sporočili iz Geodetske uprave RS.

TOKIO - Potem ko so slovenski košarkarji z zmago nad Španijo neporaženi osvojili prvo mesto v predtekmovalni skupini, so 3. 8. premagali še Nemčijo, a v polfinalu za točko (89:90) klonili proti Francozom. V soboto se bodo za olimpijski bron pomerili z Avstralci. Tina Šutej si je v finalu skoka s palico delila peto mesto.

tep/bst/mg/pa/apo/ago
© STA, 2021