Peking ZDA pozval, naj preneha z demoniziranjem Kitajske

Tianjin, 26. julija - Na obisku na Kitajskem je namestnica ameriškega državnega sekretarja Wendy Sherman, kar je najvišji obisk kakega predstavnika ZDA v tej državi, odkar je v Beli hiši Joe Biden. Obenem je to tudi prvo pomembnejše srečanje dveh vodilnih svetovnih velesil po marcu letos, ko sta se na Aljaski sestala zunanja ministra obeh držav, njun pogovor pa so zaznamovale ostre kritike.

Kitajska, Tianjin.
Na obisku na Kitajskem se mudi namestnica ameriškega državnega sekretarja Wendy Sherman, kar je najvišji obisk kakega predstavnika ZDA v tej državi, odkar je v Beli hiši Joe Biden.
Foto: dpa/STA

Morebitno upanje, da bo današnji obisk Shermanove minil v drugačnem duhu, je hitro ugasnilo, saj je Peking že zjutraj objavil izjavo o tem, da je namestnik kitajskega zunanjega ministra Xie Feng gostjo pozval, naj ZDA prenehajo demonizirati Kitajsko in jo kriviti za lastne strukturne težave.

Shermanova je medtem ponovila zaskrbljenost glede kitajskih kršitev človekovih pravic, omejevanja medijske svobode ter pomanjkanja sodelovanja pri iskanju izvora novega koronavirusa.

jav/mlj/jav
© STA, 2021