EU in ZDA se ob potrditvi nove izraelske vlade veselita nadaljnjega sodelovanja

Bruselj/Tel Aviv, 14. junija - Novi izraelski premier Naftali Benet, ki ga je včeraj skupaj z vlado potrdil parlament, je prejel številne čestitke, med drugim tudi od predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednika ZDA Joeja Bidna.

Izrael, Jeruzalem.
Predstavniki nove izraelske vlade.
Obrambni minister Benny Gantz, novi premier Naftali Benet iz stranke Jamina ter bodoči premier Jair Lepid iz stranke Ješ Atida.
Foto: dpa/STA

Kot je v tvitu zapisal Michel, se veseli krepitve partnerstva med EU in Izraelom za skupno blaginjo in na poti do trajnega regionalnega miru in stabilnosti.

Biden, ki je novemu premierju čestital v telefonskem pogovoru, je izpostavil svojo zavezanost varnosti Izraela. Napovedal je tesno sodelovanje z izraelsko vlado v spodbujanju miru, varnosti in blaginje Izraelcev in Palestincev.

Nova vladna koalicija, ki bo po 12 letih zamenjala vlado Benjamina Netanjahuja, je sestavljena iz osmih strank. Prvi dve leti jo bo vodil Benet iz skrajno desne stranke Jamina, nato pa predvidoma dve leti Jair Lapid iz sredinske stranke Ješ Atida.

spo/vr/spo
© STA, 2021