Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zaposleni v gostinstvu in turizmu za možnost več vrst testiranja

Ljubljana, 7. junija - Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije zdravstvenemu ministru Janezu Poklukarju ponovno predlaga, naj se zaposlenim v gostinstvu in turizmu omogoči več vrst testiranja na novi koronavirus. Tako med drugim predlagajo samotestiranje, testiranje na slino ali jemanje brisa iz grla.

Celje.
Stranke v lokalu v Celju.
V okviru rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so po več tednih znova dovoljene nekatere dejavnosti, med drugim strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni.
Foto: STA

Potem ko so bili delavci iz te dejavnosti zaradi vladnih odlokov primorani biti doma osem ali še več mesecev, se sindikatu tedensko testiranje na način jemanja brisa iz nosu zdi neživljenjsko.

Zavedajo se sicer, da se omenjene oblike testiranja izvajajo le izjemoma, a pričakujejo, da bodo omogočene tudi zaposlenim v gostinstvu in turizmu.

Opozorili so tudi, da delavci iz te panoge odhajajo in se prezaposlujejo v drugih storitvenih dejavnostih. Pričakujejo, da jih bo nekdo upošteval, saj okrevanje dejavnosti brez ustreznega kadra ne bo mogoče.

rbi/bg/bg
© STA, 2021