Bruselj po protokolarnem incidentu v Ankari: Von der Leynova in Michel bi morala sedeti na enakih stolih

Bruselj, 7. aprila - V Bruslju danes močno odmeva včerajšnji protokolarni incident v Ankari, kjer so predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela posedli na stol poleg turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pa na bližnji kavč.

Turčija, Ankara.
Srečanje turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela v Ankari.
Foto: Dario Pignatelli/Evropski svet/dpa/STA

V Evropski komisiji so v odzivu danes izpostavili, da bi morali predsednika obeh institucij obravnavati enako ter da je bila predsednica sicer presenečena, a da se je odločila, da je vsebina pomembnejša od protokola.

Posnetek o tem protokolarnem incidentu je sprožil burne odzive, zlasti z vidika vprašanja enakosti moških in žensk, ter tudi kritike Michela, češ da bi se moral takoj odzvati.

Incident obuja tudi širše vprašanje ugleda institucij unije v tujini, saj je še živ spomin na ponesrečen obisk visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Josepa Borrella v Moskvi.

pm/spo/spo
© STA, 2021