Čehom zaradi covidnih bolnikov znova zmanjkuje prostora v bolnišnicah

Praga, 23. februarja - Število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno bolnišnično nego, je na Češkem znova nevarno naraslo. Intenzivni oddelki so namreč polni in se bližajo robu zmogljivosti, je sporočilo češko ministrstvo za zdravje.

Češka, Praga.
Zdravstvena delavca na oddelku za intenzivno nego Splošne univerzitetne bolnišnice v Pragi čakata na rentgenski posnetek bolnika s covidom-19.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Z današnjim dnem je v državi z 10,7 milijona prebivalcev na intenzivnih oddelkih bolnišnic več kot 1300 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 660 na ventilatorjih, visoko število pa celo na napravah za ohranjanje življenjskih funkcij.

Kot je opozoril namestnik ministra za zdravje Vladimir Černy, sedanjih standardov oskrbe nikakor ne morejo več ohranjati, poleg tega prihaja do nevarnih zakasnitev in preložitev zdravstvene oskrbe bolnikov, ki nimajo covida-19. Češka vlada bi morala zato po njegovih besedah zdaj uradno zaprositi sosednjo Nemčijo, da sprejme del bolnikov, predvsem tiste iz huje prizadetih zahodnih regij.

jav/mlj/jav
© STA, 2021