Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Osebnost Primorske 2020 je zdravnica Nevenka Mlinar

Koper, 16. januarja - Osebnost Primorske za leto 2020 je postala splošna zdravnica Nevenka Mlinar. Zdravnica iz Deskel je prvopodpisana pod zahtevo slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov ter zdravniške zbornice proti nadaljnjemu obremenjevanju okolja in ogrožanju zdravja v srednji Soški dolini. Njenemu pozivu se je v pismu javnosti pridružilo že več kot 300 zdravnikov.

Kanal, Kontrada.
Protestni shod proti onesnaževanju okolja.
Zdravnica Nevenka Mlinar z zbranimi podpisi.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Mlinarjeva opozarja, da so zdravstvene posledice pretekle proizvodnje azbestno cementnih izdelkov na tem območju zelo težke. Pojavljajo se tako pri nekdanjih zaposlenih kot pri prebivalcih širše okolice cementarne Salonit Anhovo. V ambulanto Mlinarjeve v Desklah prihajajo bolniki s številnimi zdravstvenimi težavami zaradi nekdanje izpostavljenosti azbestu. Med najhujšimi je mezoteliom, rak, pri katerem je preživetje krajše od leta in pol.

Azbest je sicer stvar preteklosti, vendar Salonit Anhovo zdaj načrtuje povečati količine odpadkov za sosežig. To pa je zaskrbljujoče, opozarja Mlinarjeva.

Radio Koper, dnevnik Primorske novice, Primorski dnevnik in Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko krajino in TV Koper - Capodistria so letos že šestnajstič zapored razglasili osebnost Primorske. Letos je prireditev zaradi epidemije covida-19 potekala v radijskem studiu Hendrix in televizijskem studiu v Kopru, so še sporočili iz RTV Slovenija.

uk/uk
© STA, 2021