V Kirgizistanu danes volijo novega predsednika

Biškek, 10. januarja - V Kirgizistanu bodo danes potekale predsedniške volitve, na katerih se zmaga obeta populističnemu politiku Sadirju Žaparovu, ki je bil med lansko politično krizo nekaj časa premier. Obenem bodo volivci izbirali med obstoječim parlamentarnim in predsedniškim sistemom vladavine, pri čemer je Žaparov naklonjen slednjemu.

Kirgizistan, Biškek.
Predviden novi predsednik Kirgizistana Sadir Žaparov, ki je bil med lansko politično krizo po razveljavljenih volitvah nekaj časa premier.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Žaparova so njegovi podporniki oktobra lani osvobodili iz zapora, nakar je postal začasni premier v državi, ki jo je pretresala politična kriza, potem ko so zaradi nepravilnosti razveljavili oktobrske parlamentarne volitve. Sredi krize je odstopil tedanji predsednik Suronbaj Žeenbekov.

Poleg boja proti korupciji in kriminalu, ki sta oba sistemska problema, novega predsednika Kirgizistana čaka tudi težka bitka za oživitev gospodarstva, ki mu je že v sicer slabem stanju dodatno škodo zadala pandemija novega koronavirusa.

spo/vb
© STA, 2021