Umrla pionirka slovenske pediatrije Zora Konjajev

Ljubljana, 23. novembra - Umrla je zdravnica Zora Konjajev, pionirka slovenske pediatrije, prejemnica srebrnega častnega znaka svobode Republike Slovenije za pionirski strokovni in organizacijski prispevek na področju neonatologije in častna meščanka Ljubljane, ki bi letos dopolnila 99 let, poročajo mediji.

Ljubljana.
Zdravnica Zora Konjajev, pionirka slovenske pediatrije, prejemnica srebrnega častnega znaka svobode Republike Slovenije za prispevek na področju neonatologije in častna meščanka Ljubljane.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Konjajeva je diplomirala na ljubljanski medicinski fakulteti, doktorirala leta 1974 in bila šest let pozneje izvoljena za redno profesorico na ljubljanski medicinski fakulteti. V svoji karieri je objavila okoli 50 strokovnih in znanstvenih člankov.

Uvedla je aseptično tehniko nege novorojencev in nedonošenčkov, ki jo je kot vodja neonatalne službe v Sloveniji posredovala vsem porodnišnicam. Prva je uvedla tudi specifično nevrološko preiskovalno metodo za novorojence, ki je omogočala najzgodnejše odkrivanje razvojnih odklonov in pravočasno ukrepanje.

ze/apo/apo
© STA, 2020