Booker letos škotskemu avtorju Douglasu Stuartu za Shuggie Bain

London, 20. novembra - Letošnjo britansko literarno nagrado booker so včeraj podelili škotskemu avtorju Douglasu Stuartu za prvenec Shuggie Bain.

Velika Britanija, London.
Podelitev britanske literarne nagrade booker.
Nagrado booker so letos podelili škotskemu avtorju Douglasu Stuartu za prvenec Shuggie Bain. Roman prinaša zgodbo delavske škotske družine, ki jo zaznamujeta revščina in alkoholizem, dogajanje pa je postavljeno v Stuartov rodni Glasgow.
Foto: dpa/STA

Roman prinaša zgodbo delavske škotske družine, ki jo zaznamujeta revščina in alkoholizem. Dogajanje je postavljeno v 80. leta minulega stoletja v Stuartov rodni Glasgowu. Navdih zanj je pisatelj našel v svojem otroštvu. Mama je bila alkoholičarka in je zaradi svoje zasvojenosti tudi umrla.

Pisatelj je knjigo opisal kot ljubezensko zgodbo o brezpogojni ljubezni, ki je pogosto na preizkušnji in jo otroci čutijo do svojih staršev.

V ožji konkurenci za bookerja so bili letos trije prvenci ameriških avtorjev, žirijo sta prepričali še pisateljici iz Zimbabveja in Etiopije. Za 54.000 evrov vrednega bookerja se potegujejo avtorice in avtorji v angleščini napisanih in v Veliki Britaniji ali na Irskem izdanih del.

arz/tv
© STA, 2020