Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Borrell želi decembra skupen pristop EU glede odnosov z ZDA

Bruselj, 19. novembra - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell želi, da se članice septembra dogovorijo o skupnem pristopu EU glede prihodnjih odnosov z ZDA. Potreben je skupen odgovor na vprašanje, kako zagotoviti močnejše prijateljstvo in bolje partnerstvo s čezatlantsko partnerico, ki je najpomembnejša strateška zaveznica EU, je izpostavil.

Belgija, Bruselj.
Novinarska konferenca visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella po videokonferenci zunanjih ministrov EU, na kateri so govorili o vrsti mednarodnih tem, od izida volitev v ZDA do razmer v Afganistanu pred mednarodno donatorsko konferenco v decembru, Belorusiji, Gorskem Karabahu, vzhodnem Sredozemlju in Etiopiji.
Foto: Thierry Monasse/STA

Zunanji ministri so danes opravili prvo izmenjavo mnenj o odnosih z ZDA po novembrskih volitvah, na katerih je demokrat Joe Biden premagal republikanca Donalda Trumpa. V Trumpovem mandatu se je čezatlantska vez močno skrhala, pričakovanja v Bruslju so tako velika. Decembra čaka ministre poglobljena razprava.

Slovenski zunanji minister Anže Logar je po navedbah MZZ v razpravi poudaril pomen krepitve čezatlantskih odnosov na vseh področjih delovanja glede vseh globalnih zadev, vključno s pandemijo covida-19.

pm/mlj
© STA, 2020