Rejci za označbo Izbrana kakovost za drobnico in zaščiteno označbo porekla za istrsko govedo

Ljubljana, 19. novembra - Ministrstvo za kmetijstvo je prejelo vlogi za priznanje označbe Izbrana kakovost za sektor drobnice in za zaščito mesa istrskega goveda - boškarina z zaščiteno označbo porekla.

Robanov kot, Kmetija Knez.
Prigon ovc s planine v Robanov kot.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Drobnica z označbo Izbrana kakovost mora biti na paši najmanj 150 dni, čas transporta je omejen na šest ur, ob morebitnem individualnem zdravljenju je predpisana daljša karenčna doba, krma pa ne sme vsebovati določenih krmil. Vlogo sta vložila Gospodarsko interesno združenje mesne industrije Slovenije in kmetijsko-gozdarska zbornica.

Vlogo za zaščito mesa istrskega goveda - boškarina pa so skupaj pripravili slovenski in hrvaški rejci. To meso se lahko pod določenimi pogoji proizvaja le na območju istrskega polotoka, kvarnerskega otočja, na Krasu, Čičariji in na Podgrajskem podolju z južnimi obronki Brkinov, in sicer izključno od goveda pasme istrsko govedo.

mlu/mg/mg
© STA, 2020