Kamala Harris - prva temnopolta podpredsedniška kandidatka večje ameriške stranke

Ljubljana, 28. oktobra - Senatorka iz Kalifornije, 55-letna Kamala Harris, je šele tretja podpredsedniška kandidatka večje stranke v zgodovini ZDA in obenem prva temnopolta ter hkrati azijskega izvora.

ZDA, New York.
Ameriška senatorka Kamala Harris.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

77-letni Joseph Biden si jo je za podpredsedniško kandidatko demokratov izbral sredi avgusta, potem ko je marca zaradi obtožb o neprimernem in preveč domačem dotikanju žensk obljubil, da si bo izbral podpredsedniško kandidatko.

Kamala Devi Harris se je rodila leta 1964 v Kaliforniji materi indijskega in očetu jamajškega rodu. Mama je bila znanstvenica, oče pa profesor ekonomije na univerzi Stanford.

Po študiju prava je začela kariero kot tožilka. Leta 2003 je bila izvoljena za okrožno tožilko San Francisca in na tem položaju je ostala do leta 2011, ko je nastopila položaj pravosodne ministrice Kalifornije. Leta 2016 je zmagala na volitvah za zvezni senat.

Ko se je leta 2019 odločila za predsedniško kandidaturo, je veljala za kandidatko z možnostmi za uspeh, v kampanji, iz katere je decembra lani zaradi pomanjkanja podpore in sredstev izstopila, je ostro napadla Bidna zaradi odnosa do rasne politike v 70. letih prejšnjega stoletja.

Ker je Biden že v letih, bi utegnila Harrisova leta 2024 postati prva temnopolta predsedniška kandidatka večje stranke v zgodovini ZDA.

Od leta 2014 je poročena z odvetnikom Douglasom Emhoffom, s katerim nimata otrok.

arh/arh
© STA, 2020