Nov dosežek raziskovalcev IJS na področju testiranja varnosti materialov

Ljubljana, 21. oktobra - Mednarodna skupina raziskovalcev, v kateri so ključno vlogo odigrali sodelavci Instituta Jožef Stefan, je dosegla pomemben rezultat na področju testiranja varnosti uporabe materialov.

Ljubljana.
Mednarodna skupina raziskovalcev, v kateri so ključno vlogo odigrali sodelavci Instituta Jožef Stefan (IJS), je dosegla pomemben rezultat na področju testiranja varnosti uporabe materialov.
Udeleženci projektnega sestanka SmartNanoTox 21. marca 2019 v Nancy-ju.
Foto: IJS

Novi materiali namreč prinašajo številne vznemirljive tehnološke možnosti, ob njih pa tudi potencialne nevarnosti za zdravje. Raziskovalci so kot prvi na svetu identificirali molekularne dogodke, ki vodijo od prvega stika materialov s pljuči do kasnejšega razvoja bolezenskih stanj. Tako so lahko razvili model, ki omogoča napovedovanje vnetnih stanj brez uporabe živali zgolj z omejenim naborom preprostih celičnih testov.

Svoje ugotovitve so objavili v ugledni reviji Advanced Materials, slovenski del ekipe pa na podlagi tega že razvija avtonomne detekcijske sisteme za napovedovanje nevarnosti materialov, kemikalij, zdravil ali cepiv.

lu/arh/arh
© STA, 2020