Po umoru učitelja v Franciji danes pred sodnikom sedem osumljencev

Pariz, 21. oktobra - Pred antiterorističnega sodnika bo danes stopilo sedem oseb zaradi suma vpletenosti v umor francoskega učitelja zgodovine in geografije Samuela Patyja, ki je bil v predmestju Pariza umorjen v petek. Umorjenemu učitelju se bodo danes na osrednji slovesnosti poklonili v Parizu.

Francija, Pariz.
Več tisoč ljudi se je v Parizu udeležilo shoda v podporo učitelju, ki je učencem pokazal karikature islamskega preroka Mohameda, mlad Čečen pa ga je v petek usmrtil in ga obglavil.
Foto: dpa/STA

Sedem oseb, med katerimi sta dva mladoletnika, so osumljeni, da so prejeli denar od napadalca v zameno za podatke o učitelju. Med njimi je tudi eden od staršev učenca, ki je sprožil gonjo proti učitelju, islamski skrajnež in trije prijatelji napadalca. Devet drugih osumljencev so včeraj izpustili.

Med osumljenci je tudi oče enega od učencev, ki je na spletu pozival k mobilizaciji proti učitelju, potem ko je v razpravi o svobodi izražanja pri pouku pokazal karikature preroka Mohameda. 18-letni učenec, ki je obglavil učitelja, je bil z njim v stiku.

vr/ms/vr
© STA, 2020