Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vrh EU izpostavil pomen krepitve strateških odnosov z Afriko

Bruselj, 16. oktobra - Voditelji članic EU so danes v Bruslju izpostavili pomen krepitve strateških odnosov z Afriko in partnerstva z Afriško unijo, ki temelji na skupnih interesih in deljeni odgovornosti. Afrika je za EU naravna partnerica, to izhaja iz njune geografske, zgodovinske in kulturne bližine ter skupnih vrednot in zavez, so zapisali v sklepe.

Belgija, Bruselj.
Vrh EU, na katerem voditelji članic EU razpravljajo o vse hujših epidemioloških razmerah v Evropi, o zaskrbljujočem zastoju v pogajanjih o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom, o uresničevanju podnebnih ciljev ter o odnosih z Afriko.
Foto: Xinhua/STA

Ti so izhodišče za srečanje EU s predstavniki AU, ki naj bi bilo decembra. Oktobrski vrh EU in AU so sicer morali preložiti zaradi covida-19.

Premier Janez Janša je iz razprave o Afriki izluščil dva poudarka: vprašanje nujne reforme razvojne pomoči in krepitev sodelovanja z Afriko pri vračanju nezakonitih migrantov.

Za EU je pravo partnerstvo z Afriko ključen strateški cilj. Zato je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen za svojo prvo pot v tujino tudi izbrala Etiopijo, kjer je sedež AU.

pm/mlj
© STA, 2020