Janša: Umestitev 38 odstotkov Slovenije pod Naturo 2000 je bila strel v koleno

Bruselj, 16. oktobra - Razglasitev 38 odstotkov ozemlja Slovenije za področje Nature 2000 je bila strel v koleno, je ocenil premier Janez Janša po vrhu EU v Bruslju, ki je med drugim razpravljal o podnebnih ciljih. Napovedal je le podporo tistim ciljem, ki jih bo dejansko mogoče izvajati, in izpostavil, da za njihovo uresničitev ne nameravajo plačati trikrat več kot kje drugje.

Belgija, Bruselj.
Sklepni dan vrha EU, na katerem so voditelji članic EU razpravljali o vse hujših epidemioloških razmerah v Evropi, o zaskrbljujočem zastoju v pogajanjih o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom, o uresničevanju podnebnih ciljev ter o odnosih z Afriko.
Predsednik vlade Janez Janša in slovaški premier Igor Matovič.
Foto: Xinhua/STA

Vrh EU je včeraj pozval h krepitvi podnebnih ambicij v prihodnjem desetletju, da bo mogoče doseči cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050. Konkretnega dogovora o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov do leta 2030 s sedanjih 40 na najmanj 55 odstotkov sicer pričakovano še ni. Na dogovor se cilja decembra.

So se pa voditelji strinjali, da je treba ta okrepljen cilj doseči na najbolj stroškovno učinkovit način ter upoštevati nacionalne okoliščine ter načela pravičnosti in solidarnosti.

pm/mlj
© STA, 2020