Vrh EU obžaluje provokacije Turčije v vzhodnem Sredozemlju

Bruselj, 16. oktobra - Voditelji članic EU so danes izrazili obžalovanje zaradi novih enostranskih in provokativnih dejanj Turčije v vzhodnem Sredozemlju, vključno z nedavnimi dejavnosti raziskovanja morskega dna, ter potrdili vso solidarnost z Grčijo in Ciprom. Ankaro so pozvali, naj si prizadeva za zmanjšanje napetosti, piše v sprejetih sklepih.

Belgija, Bruselj.
Vrh EU, na katerem voditelji članic EU razpravljajo o vse hujših epidemioloških razmerah v Evropi, o zaskrbljujočem zastoju v pogajanjih o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom, o uresničevanju podnebnih ciljev ter o odnosih z Afriko.
Foto: Xinhua/STA

Voditelji so zaradi novih provokacij danes izrekli še dodatno opozorilo Turčiji, je izpostavil premier Janez Janša. Podpora Grčiji in Cipru je bila po njegovih besedah precej močnejša kot na vrhu v začetku meseca, tudi od držav, ki so se takrat zavzemale za dvotirni pristop in za še eno priložnost Ankari.

Zdaj je potrpežljivosti bistveno manj, zdaj je čas zadnje priložnosti do decembrskega vrha, ko bo EU odločala kako naprej, je še poudaril Janša po koncu dvodnevnega zasedanja voditeljev članic unije v Bruslju.

pm/blm/mlj
© STA, 2020