Japonska naj bi radioaktivno vodo iz Fukušime spustila v ocean

Tokio, 16. oktobra - Japonska bo radioaktivno vodo iz jedrske elektrarne Fukušima, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju leta 2011, spustila v ocean, poročajo japonski mediji. Postopek naj bi se začel leta 2022 in trajal več desetletij.

Japonska, Fukušima.
Jedrska elektrarna Fukušima Daiči.
Elektrarna Fukušima, ki stoji 140 kilometrov severovzhodno od prestolnice Tokio, je bila poškodovana po velikem potresu magnitude 9,0 in cunamiju 11. marca 2011.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Izlitju v ocean ostro nasprotujejo predvsem ribiči, ki se bojijo, da v tem primeru na območju ne bodo mogli več loviti. Tekočino so pristojni sicer že filtrirali prek naprednega sistema, s katerim so odstranili visoko radioaktivne snovi, kot sta stroncij in cezij, ostale pa so manj nevarne, kot je tritij.

Japonska vlada je pred nekaj meseci sporočila, da je izvedljiva možnost tako izpust vode v morje kot tudi njeno nadzorovano izparevanje. Tokratnih medijskih navedb ni želela komentirati, so pa iz vladnega kabineta sporočili, da se z odločitvijo mudi, če želijo čim prej dokončati dela za dokončno opustitev elektrarne.

mlu/bdo/bdo
© STA, 2020