Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

WHO: Remdesivir in hidroksiklorokin imata kvečjemu majhen vpliv na potek covida-19

Ženeva, 16. oktobra - Zdravila remdesivir, hidroksiklorokin, lopinavir/ritonavir in interferon imajo majhen vpliv na umrljivost in potek bolezni covid-19 med hospitaliziranimi bolniki ali pa ga sploh nimajo, je ugotovila mednarodna raziskava pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije.

Egipt, Giza.
Zdravilo remdesivir, ki se ga v prvi vrsti uporablja za zdravljenje ebole, se je v nekaj študijah izkazal za učinkovitega pri zdravljenju covida-19, saj skrajša čas zdravljenja.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Francija, Pariz.
Zdravilo hidroksiklorokin.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V okviru študije, v kateri je sodelovalo več kot 11.200 ljudi v več kot 30 državah, so preverjali učinek teh zdravil na umrljivost, potrebo po medicinskem ventilatorju in trajanje bolnišničnega zdravljenja.

V začetku meseca objavljena ameriška študija je sicer pokazala, da remdesivir, ki ga proizvaja podjetje Gilead, skrajša okrevanje bolnikov za pet dni.

Podatki WHO niso v skladu z bolj trdnimi dokazi o kliničnih koristih remdesivirja iz več randomiziranih kontroliranih študij, objavljenih v revijah, ki jih pregledajo neodvisni strokovnjaki, so ob tem poudarili v Gileadu.

blm/spo/blm
© STA, 2020