Novi koronski zemljevid EU objavljen na spletu

Stockholm, 16. oktobra - Enoten zemljevid zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij v EU in Evropskem gospodarskem prostoru, ki naj bi izboljšal preglednost in predvidljivost nacionalnih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19, je od včeraj vsem dostopen na spletu. Objavljen je na spletni strani Centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni ECDC.

Švedska, Stockholm.
Enoten zemljevid zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij v EU, ki je objavljen na spletni strani Centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).
Zemljevid osvežujejo na podlagi podatkov o številu novih primerov na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh oziroma t. i. 14-dnevni incidenci, številu testov na 100.000 prebivalcev v minulem tednu in o odstotku pozitivnih testov v minulem tednu, ki mu jih posredujejo države članice.
Foto: ECDC

ECDC tudi pripravlja in tedensko osvežuje zemljevid, in sicer na osnovi podatkov o številu novih primerov na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh, številu testov na 100.000 prebivalcev v minulem tednu in o odstotku pozitivnih testov v minulem tednu, ki mu jih posredujejo države članice.

A na tem enotnem koronskem semaforju zelene barve praktično ni več - z izjemo regij na Norveškem, Finskem in v Grčiji. Tudi oranžne ni več veliko, saj je več kot polovica Evrope, vključno z območjem Slovenije, rdeča.

jav/spo/jav
© STA, 2020