Na Tajskem ob novih protestih razglasili izredne razmere

Bangkok, 15. oktobra - Tajska vlada je danes ponoči z odlokom razglasila izredne razmere ter prepovedala javna zbiranja in objavo občutljivih novic, policistom in vojakom pa naročila, da čim prej razrešijo situacijo.

Tajska, Bangkok.
Protivladni protestniki zbrani pri Spomeniku demokraciji v Bangkoku.
Prodemokratični aktivisti že več mesecev organizirajo proteste, na katerih zahtevajo odstop premierja Prayuta Chan-o-chaja, nekdanjega poveljnika tajske vojske, ki je oblast prevzel z vojaškim udarom pred šestimi leti.
Foto: dpa/STA

Tajski premier Prayuth Chan-o-cha je kot razlog za ta korak navedel 'agresijo, ki ogroža stabilnost države'. Kako dolgo bo odlok veljal, zaenkrat ni jasno.

Odlok sledi zaostritvi več mesecev trajajočih prodemokratičnih protestov v Bangkoku, ki so se usmerili tudi proti sicer nedotakljivi tajski monarhiji.

Na tisoče protestnikov je včeraj znova zahtevalo odstop premierja, sicer nekdanjega vojaškega poveljnika, in demokratične reforme. Pri tem so med drugim ovirali kraljevo kolono vozil. Policija jih je takoj po objavi odloka razgnala in jih več kot 20 tudi aretirala.

jav/sk/jav
© STA, 2020