Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vrh EU z dogovorom glede Turčije in sankcij proti Minsku

Bruselj, 2. oktobra - Voditelji članic EU so prvi dan zasedanja v Bruslju dosegli dogovor o opredelitvi odnosov s Turčijo in o sankcijah proti režimu v Belorusiji, ki za zdaj ne vključujejo Aleksandra Lukašenka. Dogovorili so se za dvotirni pristop do Turčije, ki vključuje tudi možnost sankcij v primeru enostranskih dejanj, uperjenim proti interesom unije in članic.

Belgija, Bruselj.
Izredni vrh EU, na katerem so bile glavne teme enotni trg, industrijska politika in digitalna preobrazba, pa tudi zunanji odnosi, zlasti s Turčijo in Kitajsko.
Foto: Thierry Monasse/STA

Osrednja tema prvega dne vrha so bili odnosi unije s Turčijo, pri čemer je že tako težavno iskanje konsenza še zapletla ciprska blokada sankcij proti odgovornim za volilne goljufije in nasilje v Belorusiji. V Nikoziji so v zameno zahtevali sankcije proti Turčiji zaradi vrtanja v ciprski izključni gospodarski coni.

Voditelji so se strinjali, da je razvoj vzajemno koristnega odnosa s Turčijo v strateškem interesu unije, za kar pa je nujno izogibanje enostranskim dejanjem v nasprotju z interesi EU.

pm/pm
© STA, 2020